SpektarVesti

Kina na udaru tajfuna Muifa, evakuisano više od milion ljudi

Snažni vetrovi i obilne kiše pogodili su istočnu obalu Kine, a tajfun Muifa izazvao je preventivnu evakuaciju više od milion ljudi i otkazivanje letova u Šangaju.

Međutim, vlasti nisu objavile smrt, povrede ili veću štetu, delom i zato što su preduzete brojne preventivne mjere.

Muifa je najjači tajfun koji je pogodio Šangaj, najmnogoljudniji kineski grad s 25 miliona ljudi, od 1949. godine, objavila je državna televizija CCTV.

Zbog rizika od poplave ili štete na domovima, preko 400.000 Šangajaca preventivno je evakuisano na bezbedno, kao i 1,26 miliona stanovnika susedne priobalne pokrajine Žejiang (istok), navodi tv kanal.

Kineski mediji objavili su snimke pripadnika šangajske policije u fluorescentno žutim uniformama kako ide od vrata do vrata u starim četvrtima, pomažući u evakuaciji stanovnika i njihovom smeštaju u sportske dvorane.

Tajfun Muifa je udario na kopno u Šangaju u noći na četvrtak. Uprava dva glavna gradska aerodroma, Pudong i Hongkiao, već je u sredu uveče najavila otkazivanje svih letova zbog približavanja tajfuna.

Ukupno je otkazano 665 letova iz metropole, objavio je CCTV.

Tajfun se nastavlja kretati prema severu duž obale istočne Kine. Trenutno se nalazi u provinciji Jiangsu, severno od Šangaja.

Njegova snaga „postupno će slabiti“ s vetrovima koji sada duvaju samo „oko 90 km/h“, objavila je nacionalna meteorološka služba.

N1