Kosovska štampaVesti

Kamp Bondstil povezan na kosovsku energetsku mrežu

Ministar odbrane Kosova* Armend Mehaj izjavio je da je kamp misije Kfor, Bondstil, povezan na sistem elektromreže Kosova, objavio je portal Kossev.

Mehaj je ovaj događaj ocenio kao važan jer će, kako je naveo, pomoći da se Bondstil pripremi za budućnost tako što će značajno smanjiti upotrebu dizel generatora koji zagađuju okolinu.

„Snažno prisustvo Vlade je dokaz duboke posvećenosti Kosova našim NATO partnerima i našem glavnom savezniku, Sjedinjenim Američkim Državama“, naveo je Mehaj u objavi na Fejsbuku, prenosi Kossev.

Svečanosti povodom povezivanja Bondstila na elektromrežu prisustvovali su premijer Aljbin Kurti, ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, komandant Bondstila pukovnik Met Dinena i general-major Džejms Smit.

Kosovski premijer čestitao je američkom ambasadoru na projektu za koji se očekuje da smanji emisiju ugljen-dioksida za 4.500 tona, a svečanost je organizovana u okviru projekta „Modernizacija elektroenergetskog sistema kampa Bondstil“ koji ima za cilj smanjenje emisije ugljenika, poboljšanje ukupnih mogućnosti elektrosistema, kao i uštedu na godišnjem trošku energije.