Politika Vesti

Kamberi Vulinu: Vređajući manjine u Srbiji vređate svoju državu!

foto: Južne vesti, wikimedia.org

Odlukom suda ove države, od danas sam „Šiptar“ a ne Albanac. Tako se jednog dana probudio iz sna Aleksandar Vulin i odlučio ko sam i kako se naziva moja nacionalnost, a ovo je legalizovao državni sud! – u još jednom govoru koji je uzburkao javnost poručio je juče iz Narodnog doma Srbije Šaip Kamberi.

„Isto kao i u Nemačkoj 1930. godine, kada je ministar Herman Gering odlučio ko su i kako se nazivaju Jevreji, a potom su to legalizovali sudovi Gestapoa“, uporedio je prekjučerašnje odbacivanje tužbe Nacionalnog saveta Albanaca protiv Vulina. Vulina je Ragmi Mustafa tužio zbog upotrebe termina „Šiptar“.

Sud je tako „već ozakonio opštu mržnju, netoleranciju i ksenofobiju protiv Albanaca, u Srbiji posebno“, poručio je Kamberi, pozivajući i međunarodne predstavnike na reakciju.

Poslanik „Ujedinjene doline“ iz Bujanovca Šaip Kamberi (Shaip) prvi put se u novom sazivu srpskog parlamenta obratio na albanskom jeziku.

Govor se ticao odluke Višeg suda u Beogradu kojom je prvostepeno odbijena tužba predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafe podneta 25. juna protiv ministra Aleksandra Vulina zbog govora mržnje, odnosno zbog upotrebe derogativnog naziva „šiptar“.

Vulin ovaj termin poslednjih nekoliko godina redovno koristi u zvaničnom obraćanju i na poziciji ministra odbrane i sada kao ministar unutrašnjih poslova.

„Gospođo Merkel, gospodo Makron, Borel, Lajčak, Fon Der Lejen, je li ovo vaša proevropska Srbija? Ovo se nije desilo ni u vreme režima Slobodana Miloševića koji je ubijao, silovao i proterao Albance nazivajući ih Albancima. Ali, pod ćutanjem demokratskog sveta, Srbija Aleksandra Vučića vraća se u vreme Aleksandra Rankovića, kada se poslednji put službeno i javno koristio termin ‘Šiptar’,“ naveo je Kanberi.


Odluka Višeg suda u Beogradu je i vrlo opasan presedan za manjine u Srbiji, ali i na celom zapadnom Balkanu, jer legitimiše jezik mržnje prema manjinama, upozorio je.„Kako bi srpsko društvo reagovalo da se kosovski kolega Aleksandra Vulina probudio jednog jutra i odlučio da se Srbi nazivaju pežorativnim terminom, a to legalizovao sud u Prištini? Žele li Vulin i Vučić ovo za kosovske Srbe?“ – naglasio je Kamberi.

I dalje javno i legalno vređate svoje državne manjine, vređajući tako svoju zemlju

On tvrdi da time time što se „igraju patriotizma“ u pokušaju da zadrže vlast, neće uspeti da podstaknu uzajamnu mržnju.

„Čak i nakon jučerašnje odluke suda, još sam više sam uveren da vaša mržnja Srbiju neće pobediti“, poručio je na kraju svog govora poslanik iz Bujanovca.

Inače, kroz nekoliko sudskih predmeta u Srbiji, upotreba termina „šiptar“ je dokazana kao govor mržnjeViši sud u Beogradu je prvostepenom presudom od 19. septembra 2018. godine u parničnom postupku Anite Mitić, kao tužilje, protiv izdavača “Informera” i Dragana J. Vučićevića, utvrdio da je objavljivanjem informacija u izdanju ovog papira u tekstu “Fašisti napadaju” povređeno pravo na zabranu govora mržnje iz člana 75. Zakona o informisanju.

Početkom oktobra prošle godien i kosovska ministarka diplomatije pisala je Kvinti zatraživši da osude ovakav jezik, premda je povod za njeno obraćanje tada bio isečak intervjua Ivice Dačića koji u emisiji Ćirilica na TV Happy postavio retoričko pitanje šta da radi sa Srbima koji ukazuju na lokacije masovnih grobnica Albanaca u Srbiji.

Krajem oktobra prošle godine izabrana je nova vlada Srbije, i tada je tokom sednice srpskog parlamenta jedan od glavnih utisaka bio upravo govor Šaipa Kamberija. U govoru na srpskom jeziku dao je svoje kritičko viđenje Srbije pod upravom, kako je rekao, jednog čoveka, ali i presek stanja Srbije u godinama unazad. U nizu opaski, citata i pominjanje čuvenih srpskih pisaca i poslanika kulture, režim Aleksandra Vučića optužio je za ukidanje demokratije, a što, kaže, nije uspeo čak ni Slobodan Milošević da uradi. Kazao je da ne postoji Republika Države Srbije, već Republika Aleksandra Vucića i upotrebio je i poznatu francusku izreku L’etat c’est moi.

U nastavku objavljujemo Kamberijev jučerašnji govor u srpskom parlamentu:

Poštovani građani Republike Srbije, Dame i gospodo narodni poslanici, Gospodine Presedniče,

Dobar dan! Danas je poseban dan. Prvi je dan nakon što je sud ove države legalizovao uvredljiv termin ‘Šiptari’. Viši sud u Beogradu odbio je da oglasi krivim ministra Aleksandra Vulina za diskriminaciju, uvrede i govor mržnje prema Albancima. Odluka Apelacionog suda, koji je sankcionisao korišćenje termina ‘šiptar’ kao jezik mržnje krajem 2018. godine, više se ne odnosi na Viši sud. Ni mišljenje poverenice za ravnopravnost, Brankice Janković, koja je nazvala korišćenje termina „Šiptar“ kao omalovažavanje, vređanje i kršenje Zakona o zabrani diskriminacije.

Kao što je poznato, nekadašnji portparol Mire Marković i današnji ministrar unutrašnjih poslova Aleksandra Vučića, konstantno koristi uvredljivu terminologiju „Šiptar“ umesto službene i pravne terminologije u Srbiji: „Albanac“. Odlukom suda ove države, od danas sam „Šiptar“ a ne Albanac.

Tako se jednog dana probudio iz sna Aleksandar Vulin i odlučio ko sam i kako se naziva moja nacionalnost, a ovo je legalizovao državni sud! Isto kao i u Nemačkoj 1930. godine, kada je ministar Hermann Gering odlučio ko su i kako se nazivaju Jevreji, a potom su to legalizovali sudovi Gestapoa. Proglasivši tužbu Nacionalnog saveta Albanaca kao neosnovanu, Sud je već ozakonio opštu mržnju, netoleranciju i ksenofobiju protiv Albanaca, u Srbiji posebno.

Gospođo Merkel, gospodo Makron, Borel, Lajčak, Fon Der Lejen, je li ovo vaša proevropska Srbija? Ovo se nije desilo ni u vreme režima Slobodana Miloševića koji je ubijao, silovao i proterao Albance nazivajući ih Albancima. Ali, pod ćutanjem demokratskog sveta, Srbija Aleksandra Vučića vraća se u vreme Aleksandra Rankovića, kada se poslednji put službeno i javno koristio termin “Šiptar”.

Poštovane kolege, Odluka Višeg suda u Beogradu je i vrlo opasan presedan za manjine u Srbiji, ali i na celom zapadnom Balkanu.

Stvara legitimne standarde za jezik mržnje prema manjinama ne samo u Srbiji, već i na zapadnom Balkanu. Kako bi srpsko društvo reagovalo da se kosovski kolega Aleksandra Vulina probudio jednog jutra i odlučio da se Srbi nazivaju pežorativnim terminom, a to legalizovao sud u Prištini? Žele li Vulin i Vučić ovo za kosovske Srbe?

Ne, nećete moći da podstaknete ovu uzajamnu mržnju kako biste zadržite vlast igrajući se patriotizma u Srbiji.

I dalje javno i legalno vređate svoje državne manjine, vređajući tako svoju zemlju.

BILJNE KAPI – regulišu pritisak i čiste krvne sudove već od prve upotrebe

Čak i nakon jučerašnje odluke suda, još sam više sam uveren da vaša mržnja Srbiju neće pobediti.

Balkan mira, suživota i uzajamnog poštovanja nema alternativu. Stoga, ni vaša propast nema alternativu!

U ovom slučaju moje pitanje premijerki Brnabić jeste to da li će ovaj jezik mržnje biti ugrađen kao standard u vašoj vladi u komunikaciji sa manjinama, a posebno sa Albancima?

Kossev

Ova veb lokacija koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavićemo da se s ovim slažete ali ako želite možete se odjaviti. Prihvati Saznaj više