VestiŽivot

Kako da vam muškatle bolje cvetaju: Sipajte ova dva sastojka u vodu i oduševićete se (RECEPT)

Većina ljudi bira muškatle za dekoraciju terasa i balkona. Raskošne boje muškatli svakako će ulepšati prostor u vašem domu, a pored toga su veoma zahvalna i otporna biljka. Voli sunce, a najbolji uslovi za rast i cvetanje su temperature od 10 do 30 stepeni. Ova biljka zahteva umereno zalivanje jer zbog previše vode može doći do truljenja korena. Zato je ona najbolji izbor za dekoraciju vaše terase ili dvorišta leti.

Trebalo bi ih zalivati tečnim đubrivima koja sadrže fosfor, azot, kalijum i magnezijum. Međutim u tu svrhu mogu poslužiti i jeftinije zamene. Jedna od njih je povidom jod koji se inače koristi za dezinfekciju rana.

Ukoliko se odlučite za povidom jod, potrebno je samo jednu kap dodati u litar vode. Dobro promešajte rastvor a zatim sipajte po ivici saksije, nikako preko lista. Ovaj tretman ponovite jednom u dve nedelje i odmah ćete primetiti kako su muškatle bujnije.

Još jedan trik iz kuhinje je kora od banane. Stavite je u litar vode da odstoji preko noći a zatim tom vodom zalijte cveće. Kao što je vitamin B dobar za rast i razvojnašeg organizma, tako će prijati i vašem cveću.

Osim ovih vrsta prihrane, potrebna je i pažljiva nega. Redovno skidajte precvetale grane sa muškatli, na taj način će brže rasti nove.

magazin.novosti.rs