Kosovska štampaPolitikaVesti

K.Mitrovica: Lajčak i Eskobar na sastanku sa predstavnicima Srpske liste

Nakon višebrojnih sastanaka prethodnih dana u Prištini, a u jeku pojačanih tenzija zbog odluke kosovske vlade o srpskim dokumentima i tablicama, Severnu Mitrovicu danas su posetili specijalni izaslanici EU i SAD za dijalog, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Dvojac se trenutno nalazi u zgradi opštine Severna Mitrovica, gde su počeli sastanak sa predstavnicima Srpske liste. 

Već nešto pre 9 časova, u zgradu opštine u Bošnjačkoj mahali prvo je došao američki zvaničnik i to u pratnji ambasadora SAD u Prištini, Džefa Hovenijera.

Ulica u ovom delu grada bila je gotovo blokirana, sa pojačanim policijskim patrolama.

Nakon njega u Mitrovicu je došao i Lajčak. Njega je ispred zgrade opštine dočekao gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević.

Evro američki dvojac potom je započeo sastanak sa srpskim zvaničnicima na Severu. Sastanku prisustvuju i gradonačelnik Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića, kao i predsednik Srpske liste i ministar za kosovskoj vladi, Goran Rakić.

Sastanak prati veliki broj medijskih ekipa, kako iz Beograda, Prištine, tako i lokalnih medija, ali je on ipak zatvoren za javnost.

Lajčak i Eskobar prethodno su juče razgovarali sa zvaničnicima i opozicionim liderima u Prištini. Kako je potvrđeno, danas će otputovati i za Beograd gde će razgovarati sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Kako su juče izjavili u Prištini, na Kosovu borave sa ciljem sprečavanja eskalacije situacije 1. septembra.

Nakon sastanka sa liderima kosovskih institucija i opozicionim strankama, Eskobar je rekao da očekuje da će Beograd i Priština imati konkretan predlog za rešavanje pitanja srpskih registarskih tablica i dokumenata.

Rekao je i da je dobio uverenje da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra.

Takođe, prema pisanju prištinskih medija, dvojac je navodno zatražio da se primena odluke kosovske vlade o srpskim dokumentima i tablicama odloži za još tri meseca.

KoSSev, foto: Kosovska Mitrovica/prntscr/YT/TVHram