SpektarVesti

Iz Ministarstva trgovine kažu – ima dovoljno hrane u rezervama

Pomoćnik ministra trgovine Jasmin Hodžić kazao je da u robnim rezervama ima dovoljno hrane na zalihama a dekan Ekonomskog fakulteta Žaklina Stojanović tvrdi da su količine dostupne na tržištu “daleko veće”, što ocenjuje da građani treba da znaju, kako bi se prekinula sumnja ili širio strah od nestašica hrane.

Hodžić je za televiziju Insajder rekao da Srbija najviše uvozi „neke sirovine i energente“ i da će to biti izazov za „naredni period“, navodeći da niko ne može da odredi koliki je tačno „naredni period“ kao i da niko ne može da predvidi kako će se „određene stvari“ u političkom smislu odvijati.

„Ono što svakako imamo i čini mi se da ćemo imati tu perspektivu jeste hrana i poljoprivredni proizvodi. Mi smo jedna od 10 možda najvećih zemalja u Evropi po proizvodnji žitarica, ali ono što je ključna poenta jeste kako tim viškovima treba da upravljamo“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Srbija ima pšenice za mesec i po dana, soli za dva do tri meseca, pirinča za mesec i po dana, ulja za dva meseca, a pasulja za jedan mesec”.

Stojanović je navela da Srbija ima stabilnu ponudu žitarica, a skrenula je pažnju da “izvozimo pšenicu niskog kvaliteta, istovremeno uvozimo pšenicu visokog kvaliteta da bismo dobili kvalitetno zrno koje kasnije može da služi za proizvodnju u prehrambenoj industriji”.

“Želim da pričam o oportunitetnim troškovima, o propuštenim prihodima – šta bi bilo da smo mi mogli da ponudimo pšenicu koja se koristi za industrijske svrhe, a ne kao stočna hrana”, rekla je Stojanović, ocenjujući da je to glavna tema.

Ona je kazala da hrana nije samo ekonomska ili socijalna kategorija, dodajući da je hrana političko – bezbednosna kategorija.

“Svaka država mora da ima strategiju koja je vezana za ponudu hrane upravo u kriznim situacijama koje mogu nastati. Sada se nalazimo na pragu tzv. apsolutne krize gde mi nemamo nikakvog uticaja na tok događaja i u takvoj situaciji isključivo zavisimo od onoga što mi proizvodimo, od naših proizvođača”, ocenila je Stojanović.

N1