Korona virusVesti

Imunolog sa Medicinskog fakulteta objašnjava otkud novi skok zaraženih

U Srbiji, u prethodna 24 sata, šest osoba je preminulo od posledica infekcijom koronavirosa, 6.100 zvanično je registrovano novozaraženih. Epidemiolozi procenjuju da ćemo u avgustu imati od 10.000 do možda i 20.000 novozaraženih dnevno i da će taj broj ponovo rasti u septembru kada se deca vrate u škole. O novom talasu korone u emisiji „Pregled dana“ govorila je imunolog sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta Emina Milošević.

Upitana sa kakvim se ovo novim sojem korone susrećemo kada ovako raste broj obolelih u poređenju sa onim što smo iskusili do sada, Milošević kaže da za ovu varijantu važe slični principi kao i za prethodne, odnosno ona je jako sposobna da nas zarazi.

„Ovaj soj je sposoban da se mnogo više širi nego prethodni. Kada se posmatra klinička slika, često se govori o tome da je on blaži nego prethodne varijante virusa, ali to nije propisano svakom ko se razboli. I dalje imamo značajan procenat obolelih koji će morati da završe u bolnici, i na žalost imamo smrtnih slučajeva“, rekla je ona, dodajući da je dominantna varijanta virusa takozvani BA5.

Prema njenim rečima, vakcinacija je apsolutno dobra, ali je kod nas zamrla.

„Treba energičnije krenuti u vakcinalnu kampanju“, rekla je Milošević, napominjujući da kada se posmatra celokupna populacija vakcine štite.

Dodaje da ćemo imati nove verzije vakcine koje su prilagođene novom soju, a najavljuju se i vakcine koje su specificne za dva soja, odnosno predstavljaju kombinaciju ove prethodne vakcine i omikron specifične.

Milošević ističe da trreba imati u vidu da te vakcine u startu smanjuju broj osoba koje moraju se hospitalizjuju i smanjuju broj smrtnih ishoda.

KoSSev