VestiŽivot

Hrana koja loše utiče na mozak: Stručnjaci savetuju da ove namirnice izbegavate

Sve je više obolelih od demencije, odnosno opadanja sposobnosti funkcija mozga koje rezultiraju gubitkom pamćenja. Osobe koje pate od demencije često ne prepoznaju ni najbliže, a moraju biti pod stalnim nadzorom kako ne bi izazvali neku štetu ili naudili sebi.

Pojedina istraživanja došla su do rezultata da rizik od nastanka ove bolesti mogu povećati “beta-amiloidne” naslage na mozgu, lepljive proteinske formacije koje se dovode u vezu sa Alchajmerovom bolešću. Hrana koje je puna masnoća i holesterola najveći je krivac za nastanak ovih naslaga.

Doktor Fransin Grodštajn, profesor medicine na Harvardu, smatra da se loš holesterol taloži na arterijama i da predstavlja rizik za nastanak bolesti srca i mozga.

Studija iz časopisa Anali neurologije, došle su do zaključka koji ovo potvrđuje. Žene koje su učestvovale u ovom istraživanju su pokazale bolje rezultate na testovima mišljenja i pamćenja.

Još uvek ne postoji tačno utvrđena veza između ishrane bogate zasićenim i trans mastima i slabog pamćenja, ali postoji mišljenje da bi ona mogla biti genetske prirode. Pored toga, postoje i mišljenja koja ovu teoriju osporavaju.

Svakako bi trebalo da smanjite na minimum ili izbegavate hranu punu masti jer tako čuvate zdravlje celog organizma.

magazin.novosti.rs