SpektarVesti

Hapšenja policajaca u BiH u okviru istrage za ubistvo Dženana Memića

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo istragu za ubistvo Dženana Memića usledila su privođenja policajaca koji se dovode u vezu sa ovim predmetom, potvrdio je za N1 Ifet Feraget, pravni zastupnik porodice Memić.

Feraget kaže da je akcija u toku.

“Privode se policajci koji se dovode u vezu sa ovim slučajem u okviru istrage Tužilaštva BiH”, kazao je za N1 Feraget.

Takođe, Feraget dodaje da borba porodice Memić traje već sedam godina i da je konačno vreme da ovaj slučaj dobije epilog.

Podsećamo, pod lupom istražnih organa Tužilaštva BiH nalazi se i Dalida Burzić, sutkinja Suda BiH nekadašnja glavna sarajevska kantonalna tužiteljka koja je rukovodila ovom institucijom u vreme stradanja Dženana Memića. Sada je Kancearija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH zatražio njenu suspenziju dok se ne okonča istraga u ovom predmetu.

Tužilaštvo KS je na kraju optužnicu za smrt Dženana Memića tretiralo kao saobraćajnu nesreću što je pravosnažnom presudom odbačeno.

Potom je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za organizovani kriminal u ovom slučaju a na optuženičkoj klupi nalazi se i Alisa Mutap koja je tragične noći bila sa Dženanom i jedini svjdok događaja i koja od tada tvrdi da ima amneziju.

„Zadovoljan sam i krenulo je. Od početka smo govorili istinu, ali vidite da je moralo proći šest i po godina da se nađe neko ko će uraditi posao. Svi znamo šta je uradila Dalida Burzić (bivša glavna tužiteljka Kantona Sarajevo, a sada sutkinja Suda Bosne i Hercegovine). Valjda ćemo uspeti doći do kraja“, rekao je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana.

Dodao je da među policijacima koji su danas privedeni, ima i onih koji su bili na mestu Dženanove smrti.

„Valjda tužilaštvo zna šta radi i zašto ih privodi. Sačekaćemo“, kazao je on.

Pored Dalile Burzić, Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv bivšeg tužioca kantonalnog tužilaštva Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužioc u predmetu „Memić“, protiv bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog veštaka Ševala Kovačevića, sarajevskog policajaca Sakiba Kreme, kao i više NN osoba.

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu protiv pet osoba koje državno tužilaštvo tereti za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao.

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, a 15. februara je preminuo na KCUS-u, a njegova smrt do danas nije dobila pravosudni epilog.

N1