SpektarVesti

GRUPA ČEČENA I ČERKEZA BORAVILA NA KOSOVU: Imali su dva cilja, povezani su sa protivnicima Ramzana Kadirova

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare koju je održao povodom napete situacije na Kosovu i Metohiji, da je početkom avgusta na severu Kosmeta boravila grupa Čečena i Čerkeza.

– Obavestili smo lica koja se nalaze na listama prištinskog režima za likvidaciju – rekao je Vučić i dodao:

– Ustanovili smo i čudna kretanja pojedinih lica. Tri poslednja dana jula i prva dva dana avgusta, boravila je grupa Čečena i Čerkeza povezanih sa protivnicima Ramzana Kadirova sa dva cilja: jedan je opservacija situacije na severu Kosmeta, a druga je vrbovanje Albanaca za učešće u rusko-ukrajinskom sukobu. 

“Registrovan je boravak grupe u kojoj su bili Ahmed Ruslanovič Bahajev, Idriz Arzasanov, H.A. i M.A, lica povezanih sa Džabulatom Sulejmanovim i Ahmedom Zakajevim, poznatim protivnicima Ramzana Kadirova”, naveo je Vučić.

On je naveo da je njihov zadatak bio da osmotre situaciju na severu Kosova i da regrutuju potencijalne vojnike za borbe u Ukrajini. Nije precizirao da li ta grupa ima veze sa poslednjom eskalacijom odnosa između Srbije i Kosova 31. jula.

“Oni su iskazivali interesovanje za spremnost Srba za suprostavljanje vlastima u Prištini, kako i na koji način mogu da dostave drugim stranim obaveštajnim službama podatke kako bi se oružane grupe Srba na severu Kosova neutralisale”, izjavio je Vučić.

Kako je objasnio, oni su za kretanje na Kosovu koristili automobil sa registarskim oznakama Novog Pazara, gradu na jugozapadu Srbiji.

Opozicione čečenske javne ličnosti Ahmed Zakajev (Akhmed Zakaev) i Džambulat Sulejmanov (Dzhambulat Suleimanov) negirali su umešanost u akcije na Kosovu određene “grupe Čečena i Čerkeza”.

Premijer nepriznate Ičkerije u egzilu Ahmed Zakajev rekao je za servis Severnog Kavkaza da “ne zna o čemu se radi”.

Isto je izjavio i Džambulat Sulejmanov, šef čečenskog komiteta Državne fondacije Tolam sa sedištem u Evropi.

“Mislim da je ovo provokacija Srbije, saveznika Rusije”, sugerisao je on.

Sagovornici servisa Severnog Kavkaza u čečenskoj dijaspori izjavili su da ne poznaju osobe koje je predsednik Srbije pomenuo u svojoj izjavi.

Novosti, RSE, foto/ilustracija: Čečenski borci u Donbasu – Легендарные подразделения от Геннадия Дубового, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120171388