PolitikaVesti

Grenel: Zašto Blinken ne kaže Kurtiju da prekine s fašističkim metodama

Bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine, Ričard Grenel, povodom jučerašnjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, ocenio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti živi u prošlosti i da je „fašistički premijer”, a savetuje srpske lidere da ne smeju da nasednu.

„Još jednom, radikalni levičar i iskusni fašistički premijer Kosova Aljbin Kurti jednostrano povlači potez kojim zabranjuje srpske tablice i lične karte na Kosovu. To je glupo, bezobzirno i nepotrebno. Zašto mu (savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost) Džejk Saliven i (državni sekretar SAD) Entoni Blinken ne kažu da prekine sa fašističkim metodama”, naveo je Grenel na Tviteru, preneo je Tanjug.

On je naglasio da „ono što se dešava Balkanu nije Rusija”.

„Ko god to kaže, želi da manipuliše. Ovde se radi o Kurtiju, koji želi još jednom da se obračuna sa Srbijom. On živi u prošlosti. Narod Kosova želi mir i poslove, Aljbine. Prekini da započinješ kavgu”, istakao je on.

Grenel je naglasio da srpski lideri ne smeju da nasednu.

„Umesto toga, oni moraju da se koncentrišu na ekonomski razvitak, a ne da zagrizu mamac”, savetovao je Grenel.

On je podsetio da je bivši predsednik Donald Tramp ugovorio četiri sporazuma o ekonomskoj normalizaciji između Prištine i Beograda.

„Pomagali smo da se ekonomija podigne i krene napred. Čak smo i dogovorili jednogodišnju pauzu u kampanjama priznavanja i povlačenjima priznavanja. Bajden je ignorisao Balkan”, poručio je Grenel.

Bivši izaslanik SAD kaže da je ovo još jedna Blinkenova katastrofa i da i Albanci znaju da je Kurti problem.

„Razgovarao sam sa prijateljem sa Kosova. Njegove reči su bile: ‘Nikada nije bilo ovako u prethodnih 15 godina’. Imam mnogo prijatelja sa Kosova koji su veoma ljuti na Kurtija. Bilo je mnogo više napretka na Kosovu sa Hašimom Tačijem. Ti ljudi tamo zaslužuju lidera koji želi da stvori nove poslove, a ne sukobe. Kosovo zaslužuje bolje”, napisao je Grenel.

Politika, foto: prntscr/YT/PBS NH