SpektarVesti

Građani CRNE GORE dali svoj sud i tu nema polemike

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, koji je prevodio koaliciju okupljenu oko Demokratske partije socijalista (DPS) izjavio je da su postigli sjajne rezultate tokom četiri godine, ali da su građani dali svoj sud i s tim nema polemike.

„Naravno očekivali smo više. Građani su dali svoj sud i sa tim nema polemike, želim da zahvalim mojim saradnicima i ljudima iz mog tima, mislim da smo postigli sjajne rezultate. Ponosni smo na to što se u Podgorici danas mnogo bolje i lepše živi nego pre četiri godine. Ohrabruje ideja što je građanska ideja dobila većinsku podršku i u tom smislu prepoznajem potencijal za adekvatan dogovor u odnosu na ono što su očekivanja građana“ , rekao je on.

Zahvalio se saradnicima u prethodne četiri godine.

„Plaćamo visoku cenu zbog opsesije idejom poraza. Jasno ćemo se odrediti prema zloupotrebama tokom izbornog dana“, naveo je Vuković.

Najvažnije je, kako je rekao, da grad nastavi da se razvija.

„A svakako da nije još ništa gotovo i još će se videti sa kim će se vlast formirati“, naveo je.

Kada je ocena ukupnog učinka u pitanju, kaže da su ubedljivo najjača politička snaga u svim regijama, jugu, centru, severu…

Kaže da su se vremena promenila i da više u modernoj praksi ne postoji trend da jedna partija ubedljivo odnese pobedu.

Vuković je dodao da u širem kontekstu hrabri to što je ideja građanske, evropske Podgorice dobila ubedljivu podršku građana, da ljudi koji žive u Podgorici žele da se grad kreće u ovom pravcu.

Analitičar: DPS ide ka eroziji

Politički analitičar Miloš Bešić izjavio je večeras da su rezultati lokalnih izbora u Podgorici i još 13 opština pokazali da Demokratska partija sociajlista (DPS) ide ka eroziji i od 2020. je izgubio oko pet odsto podrške što, kako je rekao, traži ozbilnu političku analizu.

„Očito je da DPS nije razumeo poruku od 2020.godine, kada su već zaoštreno biračko telo zaoštrili do kraja sa crkvenim pitanjima i izgubili vlast“, ocenio je Bešić za RTCG.

Nakon gubitka vlasti oni su nastavili sa zaoštravanjem, što ih je dovelo do ovakvih rezultata na lokalnim izborima, smatra Bešić.

„Ta priča podela i zaoštravanja na identitetskim pitanjima DPS-u i njihovim koalicionim partnerima ne donosi nikakvu političku dobrobit, već jača drugu stranu. Ako nastave istim tempom i ako nastave sa istom strategijom političke komunikacije u ideološkom i svakom drugom smislu, erozija će se i dalje nastaviti“, kazao je on.

Kako je dodao, pokret „Evropa sad“ ima najviše razloga za zadovoljstvo, u Podgorici i ostalim gradovima, što govori da biračko telo u Crnoj Gori jako dobro reaguje na nove aktere i govori o nezadovoljstvu starim akterima.

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića izgubila je vlast u Podgorici i još nekoliko gradova, iako je pojedinačno najjača stranka ili koalicija, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Iako je koalicija okupljena oko DPS dosadašnjeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, osvojila najviše glasova, većinu imaju stranke pobednice parlametarnih izbora 2020. godine, Demokratski front, Demokrate i novoosnovani pokret Evropa sad, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu prebrojanih glasova na svim biračkim mestima.

N1