VestiŽivot

Glumac poznate domaće serije sada je iskušenik u Hilandaru?! Rešio da se zamonaši i promeni ŽIVOT IZ KORENA

Dramski umetnik Lazar Dubovac (39), koga publika najviše pamti po ulozi Mališe u serijalu “Moj rođak se sela”, odlučio je da napusti glumu i da se zamonaši, saznaje Kurir.

Glumac već nekoliko meseci živi na Svetoj Gori, u manastiru Hilandar, navodi Kurir dodajući da su novinarima to potvrdile i njegove kolege s kojima su razgovarali, ali i neki turisti i vernici koji su posetili Svetu goru.

– Videli smo Mališu. Hteli smo s njim da se slikamo, ali nam nisu dozvolili da ga fotografišemo. Čuo sam da se priprema za monaški život i da je trenutno iskušenik – ispričao je sagovornik Kurira.

Iskušenik je termin koji se u religiji koristi da se opiše osoba koja se sprema da se zamonaši i koja se nalazi u nekoj vrsti provere da li je sposobna za monaški život. Pripreme za monaštvo mogu da traju i nekoliko godina nakon kojeg sledi svečani čin, kada iskušenik dobija i novo ime, navodi list.

Odluka glumca ne treba da čudi jer on već više od deset godina odlazi na Hilandar. Pre nekoliko godina pričao je kako je mir pronašao na Svetoj Gori.

– Nisam mogao da se nagledam lepote. Posle nekog vremena provedenog tamo čovek počne da se preispituje zašto je on ovoj planeti i kuda odlazi naša energija i stečeno znanje. Zapitao sam se: čemu jurnjava za poslom, svađe, dokazivanja? Ništa vam ne okupira pažnju. Ko jednom ode na to sveto mesto, neka energija ga stalno vuče da se ponovo vrati – dodao je tada Dubovac.

foto: Саша Шљукић, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=56083157
Kurir