PutovanjaVesti

Gde možete, po povoljnim cenama, na letovanje u oktobru?

Kad dođe septembar, oni koji su već bili na godišnjem odmoru već razmišljaju o jesenjem zahlađenju, a oni koji idu u toku ovog meseca jedva čekaju odlazak na more. A šta ćemo sa onima koji nisu ni išli na odmor?

Ne brinite, na more se može ići i u oktobru, a ukoliko mislite da to mora da bude preskupo, varate se. Tada ne samo da su manje gužve, već postoje i mesta koja vam neće isprazniti kućni budžet, a na kojima je more i dalje dovoljno toplo da se možete kupati. City magazine je izdvojio pet takvih destinacija.

Turska

Kao mesto koje ima puno sunčanih dana, Antalija je jedno od najboljih mesta koje možete posetiti povoljno u oktobru. Ono što je važno, u desetom mesecu ćete lakše naći povoljne all-inclusive aranžmane uz koje ćete uživati u lepom gostoprimstvu i odličnoj hrani. Pored toga, stari deo grada je idealno mesto za šetanje na prijatnoj temperaturi, a vredi istražiti i okolinu grada.

Egipat

Verovatno vam je poznato da je Crveno more među najtoplijima na svetu, a u oktobru je i dalje sezona kupanja. Taj mesec je odličan za posetu Šarm el Šeiku ili Hurgadi, jer tada nećete morati da brinete o ekstremnim temperaturama i veoma jakom suncu, a i dalje ćete moći da se okupate, razgledate podvodni svet, vozite kvadove po peščanim dinama i cenkate se na pijacama sa lokalcima. Ukoliko uspete da se organizujete, nije nemoguće svratiti ni do Kaira kad ste već tu.

Kipar

Kipar je u Evropi, ali ima klimu sličnu onoj na Bliskom istoku, što znači da je jesen pravo vreme za letovanje, odnosno kupanje. Kipar ima prelepe plaže sa zanimljivim okolnim pejzažom, a uvek vredi zaći i malo dublje u ostrvo kako biste otkrili simpatična seoca sa obližnjim vinogradima i, naravno, isprobali vino u nekoj od taverni sa prijateljskom atmosferom.

Maroko

Da se razumemo, Maroko je uvek zanimljiv za posetu, čak i kada ne idete na kupanje, ali kupanje u oktobru je ipak jedno posebno iskustvo. Sunce je tu, ali tu su i surfovanje i joga kraj vode, tako da je sve u znaku opuštanja i potpunog isključivanja od svakodnevice, a to je baš što nam i treba kada smo na odmoru, zar ne? A tu je uvek i opcija posete nekog od gradova, sa obaveznim doživljajem pijaca prepunih začina i autentičnih lokalnih rukotvorina.

Tenerife

Nakon ludih letnjih meseci, sve je u oktobru malo sporije, sa manje gužve i slabijim suncem, ali i dalje je dovoljno toplo za kupanje. Ne odlučuje se puno ljudi na odmor na najvećem Kanarskom ostrvu u oktobru, ali to je greška, jer mnogi hoteli tada nude daleko jeftiniji smeštaj nego u jeku sezone. Na ostrvu postoji nekoliko prelepih plaža, pojedine su okružene ogromnim, upečatljivim liticama, a obavezno treba istražiti i unutrašnjost, odnosno Nacionalni park Teide. U okviru njega se nalazi i treći po visini vulkan na svetu, koji možete razgledati tokom vožnje žičarom.

City magazine