SpektarVesti

Gasprom kaže da ne može da garantuje dobro funkcionisanje gasovoda Severni tok

Ruski Gasprom saopštio je da ne može da garantuje da će gasovod Severni tok preko koga se gasom snabdeva Evropa moći dobro da radi.

Gasprom je naveo da ne može da potvrdi da će uspeti da dođe do nemačke turbine koja je popravljena u Kanadi.

Gasovod je trenutno zaustavljen zbog redovnog godišnjeg remonta na deset dana, a evropske zemlje strahuju da bi Moskva mogla da pokuša da nadje tehnički razlog kao izgovor da trajno prekine isporuke gasa preko tog gasovoda, i da tako na njih izvrši pritisak u kontekstu ukrajinskog sukoba.

Čak i pre prekida rada Severnog toka jedan za remont Rusija je znatno smanjila isporuke gasa poslednjih nedelja pravdajući tim nedostatkom turbina Simens koje su po Rusiji potrebne za rad stanica za kompresiju gasovoda i čiji su neki delovi poslati u Kanadu na popravku.

„Gasprom ne raspolaže sada nikakvim dokumentom koji bi dozvolio Simensu da iz Kanade iznese motor turbine za stanicu za kompresiju Portovaja“, naveo je Gasprom.

Dodaje se da je pod takvim uslovima nemoguće da se potvrdi bezbedan rad te kompresione stanice koja je neophodna za gasovod Severni tok.

Kanada je u subotu saopštila da će vratiti Nemačkoj turbine namenjene za Severni tok uprkos sankcija uvedenih Rusiji.

Kanadski premijer Džastin Trudo je ocenio danas da je ta odluka bila teška ali je dodao da su sankcije uvedene da kazne Vladimira Putina i njegove prijatelje a ne kanadske saveznike i stanovnike Evrope.

N1