VestiŽivot

Evo šta se događa u telu ukoliko pijete samo jednu ČAŠU VODE dnevno

Kako i za zdravlje, tako je za negu i lepotu kože voda jako važna. Preporučeni dnevni unos vode je od šesto do osam čaša, a ukoliko se to pravilo ne ispoštuje, mogu se pojaviti neželjeni simptomi.

Voda se izbacuje preko urina i znoja, pa je bitno da se nadoknadi izgubljena tečnost na dnevnom  nivou.

Ukoliko dnevno pijete manje vode nego što je preporučeno, verovatno će vam se dogoditi nešto od sledećih pojava.

Želja za slatkišima

U popodnevnim satima, kada najčešće opada nivo energije može se javiti pojačana želja za slatkišima. Još jedan uzročnik tome može biti nedovoljan unos vode, jer se tada jetra muči s pretvaranjem glikogena u glukozu, odnosno šećer, za krvotok.

Umor i pospanost

Ukoliko vas uhvati popodnevna pospanost, kako biste se razbudili potrebno je da uz šoljicu kafe uzmete i čašu vode, jer je osećaj umora jedan od znakova dehidracije.

U britanskoj studiji iz 2015. godine jedan od pet pacijenata pokazivao je simptome koji su mogli biti posledica nedovoljnog unosa vode, uključujući umor.

Izražena glad i nakon jela

Ako osećate glad i nakon jela, krivac za to može biti dehidriranost. Nedovoljnu, pa čak i umerenu dehidraciju telo često pogrešno tumači kao glad, zbog čega žudimo za još kojim zalogajčićem, koji vremenom može dovesti i do povećanja kilaže.

Suva usta

Suva ili lepljiva usta jedan su od glavnih znakova dehidracije, zbog čega je jako važno piti preporučenu količinu vode.

Glavobolje različitog intenziteta

Glavobolje koje nastaju zbog nepravilne hidratacije mogu biti različitog intenziteta, od tupe i blage do one iscrpljujuće. Ovakav bol prouzrokovaće privremeno smanjenje obima mozga usled gubitka tečnosti.

Tada se mozak lagano povuče od lobanje, što izaziva nelagodni osećaj bola. Međutim, kada popijete vodu, mozak će se vratiti u normalan obim i glavobolja bi tada trebalo da prestane.

magazin.novosti.rs