Spektar Vesti

EU: Rusija pokušava da integriše delove istočne Ukrajine

Zvaničnici Evropske unije pozivaju na snažniji odgovor bloka na rusku agresiju prema Ukrajini, upozoravajući da je konačni cilj Moskve integracija delova istočne Ukrajine u kojima rat besni već sedam godina, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Upozorenja su deo izveštaja koji je napisao diplomatski ured EU. Izveštaj, u koji je RSE imao uvid, podeljen je prošle nedelje članicama Unije.

Od izbijanja 2014. godine, u sukobu proruskih separatista i ukrajinskih trupa ubijeno je preko 13.000 osoba, a raseljeno preko milion.

Borbe su bile periodične, a napetost je prošlog meseca naglo porasla nakon što je Rusija rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog naoružanja u svoje regije koje se graniče sa Ukrajinom. Ukrajina je tada upozaravala na moguću intervenciju Rusije što je Moskva oštro demantovala, navodeći da se radi o vojnim vežbama i njihovom suverenom pravu da vojne vežbe organizuju kad žele i gde žele na svojoj teritoriji.

Rusija kaže da su njene snage mobilizovane u sklopu iznenadne tronedeljne vojne obuke radi testiranja spremnosti, kao odgovor na ono što je opisala kao preteće ponašanje NATO-a.

Moskva je optužila Sjedinjene Američke Države i NATO za “provokativnu aktivnost” u vodama i vazdušnom prostoru Crnog mora.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naglasio je, tokom sastanka sa zvaničnicima u Ministarstvu odbrane, da je trenutna napetost rezultat vojnih aktivnosti SAD-a i NATO-a u regionu, te “nastojanja ukrajinskog rukovodstva da destabilizuje situaciju u Donbasu”.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je izabran na platformi koja pokušava da okonča sukob, suočen sa ovom pretnjom tražio je i stekao snažnu podršku Zapada, a Moskva je na kraju povukla deo svojih snaga.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se prošle sedmice sastao sa Zelenskim u Kijevu, kritikovao je raspoređivanje ruskih vojnika. Evropska unija nastoji da pronađe jedinstven pristup Rusiji, koja je i najveći trgovinski partner bloka. Njihov nastup kritikovan je kao slab, preneo je Radio Slobodna Evropa.