SpektarVesti

Džonson: Nemačka se nadala brzom porazu Kijeva

Bivši britanski premijer Boris Džonson u intervjuu za CNN govorio je o počecima rata u Ukrajini navevši kako su među evropskim državama u februaru postojala različita razmišljanja o napadu Rusije, prenosi Kliks.ba

Tokom razgovora, Džonson je rekao kako su Francuska i Nemačka imale potpuno drugačija tumačenja ovog događaja u odnosu na druge zemlje Evrope.

“Nemačko gledište je u jednoj fazi bilo takvo da su rekli ako treba da se dogodi invazija, što bi bilo katastrofa, onda bi bilo bolje da se cela stvar brzo završi i da Ukrajina odustane. Mislim da je to bio katastrofalan pogled na stvari, ali mogu da razumem zašto su tako razmišljali”, rekao je Džonson.

Kao jedan od razloga zašto je Nemačka tako razmišljala, Džonson je naveo energetsku zavisnost te države od Rusije. Druga država čiji je pristup bivši britanski premijer kritikovao bila je Francuska.

“Nemojte sumnjati, Francuzi su do poslednjeg trenutka poricali dešavanja na terenu”, rekao je on.

Treća država na koju se osvrnuo bila je Italija koju je tada predvodio premijer Mario Dragi.

“Njegova vlada je u tom trenutku govorila kako neće moći podržati stav koji zauzimamo s obzirom na to da se Italija masovno oslanja na ruske energente”, kazao je Džonson.

Ipak, kada je rat započeo, Džonson je rekao kako su se stavovi širom Evrope vrlo brzo promenili.

“Dogodilo se da su svi, Nemci, Francuzi, Italijani, Amerikanci, videli da jednostavno nema druge opcije. Jednostavno niste mogli da pregovarate sa Putinom. To je ključna stvar. Odajem priznanje načinu na koji je EU postupila. Sankcije su bile jake, a odgovor zajednički”, poručio je bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson.

kosovo online