SpektarVesti

DPS: Nacrtom Temeljnog ugovora sa SPC pokazana loša namera prema Crnoj Gori

Demokratska partija socijalista (DPS) saopštila je da se utvrđivanjem i objavljivanjem Nacrta Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokazuje očito loša namera prema Crnoj Gori i da takav odnos prema državi ta stranke neće dozvoliti.

Podsetimo, DPS pruža podršku manjinskoj Vladi premijera Dritana Abazovića u parlamentu.

U saopštenju se ukazuje na „ishitrenost i brzopletost od strane Vlade, kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan“.

“Postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnosti kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posledice”, saopštila je DPS.

Vlada Crne Gore potpisaće Temeljni ugovor sa Svetim Аrhijerejskim Sinоdom Srpske pravоslavne crkve, predviđeno je Nacrtom Temeljnog ugovora objavljenog na sajtu Vlade.

Država priznaje kоntinuitet pravnоg subjektiviteta SPC i jemči nepоvredivоst prava svоjine i državine nad manastirima, hramоvima, zgradama i drugim nepоkretnоstima i prоstоrima u njenоm vlasništvu, u skladu sa pravnim pоretkоm države a ostavljena je mogućnost uvodjenja vjeronauke u školama.

Protest zbog teksta

Grupa građana se u utorak uveče okupila ispred centrale Građanskog pokreta URA premijera Dritana Abazovića u znak protesta zbog teksta Nacrta Temeljnog ugovora.

Okupljanje je inicirano putem društvenih mreža.

Kako je u utorak saopšteno iz Vlade, Radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve načelno su uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koja će dalje ići prema radnim tijelima vlade u skladu sa uobičajenom prodecudurom.

Advokat Nikola Martinović izjavio je, međutim, da je samo ministar pravde Marko Kovač podržao tekst Temeljnjog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SDP) i time demantovao Vladu da je tekst usaglašen.

On je kazao da danas nije održana sednica Radne grupe za usaglašavanje tzv. Temeljnog ugovora sa SPC, već da je to bila obična farsa.

Socijaldemokratska partija, koja ima dva ministra u Vladi je danas zapretila izlaskom iz Vlade ako prihvati “ovakvo služenje tuđim interesima, jer time jasno pokazuje da ne namerava biti evropska nego poslušnička”.

N1