VestiŽivot

Doktorka objasnila šta raditi kada vam se zadržava voda u ušima

Osobe koje uživaju u plivanju mogle bi da budu sklone problemima sa ušima zbog vode i bakterija koje dolaze u kontakt sa uhom.

Mnogi pacijenti koji se obraćaju za pomoć otorinolaringologu dr Eli Kenon žale se na začepljenja i nelagodu u ušima. Teško im je da procene da li je li problem nakupljeni ušni vosak, infekcija, voda ili nešto drugo i zato je pregled neophodan.

Dr Kenon kaže da nema potrebe za uklanjanjem viška voska iz ušiju osim ako se smatra da je upravo on deo problema koji dovodi do zadržavanja vode.

Vosak pruža zaštitu i služi upravo da spreči infekcija.  Voštani štapići za čišćenje ušiju su dostupni u apotekama i često se primenjuju u slučaju začepljenja ili nelagode, ali lekari ih ne preporučuju.

Korištenje takvih štapića za čišćenje ušiju zasniva se na ideji da ćete njegovom primenom uspeti da izvučete ili omekšate vosak iz uha, ali lekari kažu da bi to moglo da poveća problem, prouzrokujući infekciju ili iritaciju.

Šta preduzeti ako vam se voda često nakuplja u ušima?

Održavanje ušiju suvima bio bi dobar način da sprečite pojavu problema, bilo korišćenjem kape za plivanje ili čepića za uši.

Voda može ponekad toliko da se zaglavi u ušnom kanalu da vam se čini da je nemoguće izbaciti je. Jedan od načina je da nagnete glavu prema dole i povlačiti uho u različitim smerovima. Ta metoda pomaže pri rastezanju ušnog kanala, dopuštajući mu da se otvori kako bi se ispustila voda.

Takođe, možete koristiti fen za kosu sa slabijim duvanjem kako biste osušili višak vode, tvrdi dr Kenon, prenosi Index.hr.

U svakom slučaju odlazak kod lekara, u slučaju da vam se to često dešava, je uvek najbolje rešenje.

N1