VestiŽivot

Doktor otkrio šta se nalazi u mlevenoj kafi i zgrozio mnoge

Ako ste ljubitelji kafe, verovatno svako jutro nakon buđenja popijete jednu šoljicu, ali nakon šta u njoj može da se nađe, verovatno ćete promeniti mišljenje.

Lekar iz Ujedinjenog Kraljevstva Karan Raž zgrozio je mnoge tvrdnjom da postoji velika verovatnoća da se u mlevena kafa koju konzumiramo uključuje mali procenat bubašvaba i drugih insekata, piše Metro.

Oni tu, naravno, nisu s namerom, niti zbog ukusa, već ti insekti slučajno nađu u kesicama kafe.

Agencija za hranu i lekove iz SAD-a sprovela je studije koje su pokazale da se do 10 odsto zrna kafe zarazi bubašvabama i drugim insektima. Mašine za prženje i mlevenje kafe nisu u stanju da ih potpuno odstrane, pa se insekti samo ispeku i samelju u zrno.

Američka agencija uostalom i dopušta određenu količinu delova buba u našoj hrani, sve dok to ne prelazi određeni procenat.

“Mlevena kafa kakvu nabavljate u većini trgovina sadrži određenu količinu bubašvaba. Obično to ne može u potpunosti da se spreči. Tako se samo ispeku i samelju sa zrnima kafe. Većina nadležnih tela za hranu dopušta određeni procenat delova buba u našoj hrani. Ako ste alergični na bubašvabe, klonio bih se mlevene kave”, objasnio je dr Raž u videu objavljenom na TikToku.

Mnogi su ostali šokirani ovim saznanjem i odlučili da više neće konzumirati kafu, prenosi Večernji list. “Ovo stvarno nije trebalo da znam! Svaki dan pijem kafu, uništio si mi jutarnji ritual”, samo je jedan od mnogobrojnih komentara.

N1