EkonomijaVesti

Dogovor o Fijatu bio “račun bez krčmara”, vreme za prave pregovore

Ujedinjeni granski sindikat (UGS) Nezavisnost fabrike automobila u Kragujevcu ocenio je da je posle saopštenja kompanija Stelantis postalo potpuno jasno da je dogovor između predstavnika dela radnika te fabrike i nadležnih ministarstava “bio račun bez krčmara”.

Predsednik tog sindikata Zoran Stanić rekao je agenciji FoNet da je taj dogovor bio ishitren jer je postignut bez prisustva poslodavca i da je sada trenutak da se u svetlu nove realnosti zajedničkim snagama popravi.

„Činjenica je da je izjašnjavanje radnika produženo do kraja ove nedelje, a naredne nedelje treba da bude objavljena Fijatova ponuda socijalnog programa. Kada to bude zvanično i kada vidimo kakvi se uslovi nude, tada možemo da krenemo sa pregovorima“, rekao je Stanić.

On je istakao da u pregovorima sa poslodavcem pored sindikata treba da učestvuju i predstavnici radnika koji su izrazili nepoverenje prema sindikatima zbog straha da će prihvatiti nešto što nije u interesu zaposlenih.

“Nema razloga za takva strahovanja jer su se sindikati javno obavezali da neće potpisati ništa što bi moglo da ide na štetu radnika. Zbog toga mislim da bi pregovorima sa poslodavcem trebalo da prisustvuju i predstavnici radnika”, rekao je Stanić.

Kompanija Stelantis u čijem sastavu je Fijatova fabrika automobila u Kragujevcu u utorak je saopštila da je za nedelju dana četvrtina anketiranih radnika izrazila interesovanje za rad u inostranstvu.

Naglašeno je da je više od 100 zaposlenih već prihvatilo ponudu za posao u fabrikama kompanije Stelantis u Evropi dok traje transformacija proizvodnje u kragujevačkoj fabrici.

Stelantis je naveo da je već počeo da radi na implementaciji svog strateškog plana u okviru koga će sprovesti neophodnu fazu tranzicije, koja “uključuje i dvogodišnje premeštaje zaposlenih u njegove fabrike u Evropi ili i programe za napuštanje kompanije”.

Upućivanje na rad u inostranstvo i raskidi ugovora o radu bili su povod za prošlonedeljne proteste Fijatovih radnika u Kragujevcu koji su rezultirali dogovorom sa nadležnim ministarstvima da pre donošenja socijalnog programa neće biti promene statusa zaposlenih.

Stelantis je takođe saopštio da osnažuje svoj rukovodeći tim u Srbiji kako bi omogućio održivu budućnosti fabrike u Kragujevcu i objavio da je vrhunski stručnjak sa ogromnim međunarodnim iskustvom Jovica Jovanović imenovan za industrijskog direktora u Srbiji i da će on biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju Stelantisa u Kragujevcu.

Stanić je rekao da da takav otvoren pristup Stelantisa uliva poverenje i nadu da će aktuelni problem zbrinjavanja radnika tokom dvogodišnjeg tranzicionog perioda biti uspešno prevaziđen.

Kompanija Stelantis i Vlada Srbije potpisali su 28. aprila ugovor o proizvodnji automobila na električni pogon u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu vredan 190 miliona evra u kome je učešće Srbije, koja je vlasnik 33 odsto kapitala, 48 miliona evra.

N1