Politika Vesti

Dodik: Granica izmedju RS i Federacije BiH medjunarodno priznata i definitivna

foto: prntscr/YT/N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je granica izmedju Republike Srpske i Federacije BiH definitivna i da neće biti menjana pošto je medjunarodno priznata, prenela je Beta.

Posle združene taktičke vežbe policije i vojske Srbije “Odgovor 2021” na Pasuljanskim livadama, Dodik je rekao da “mnogi govore da nisu za promenu granica” po pitanju BiH i dodao da ni on “nije za promenu granica”.

“Granica izmedju Republike Srpske i drugog entiteta (Federacije BiH) uspostavljena je medjunarodnim (Dejtonskim) sporazumom i ona je definitivna i neće se menjati. To što je ta granica sastavni deo medjunarodnog ugovora govori da ona ima medjunarodno priznanje”, kazao je Dodik.

On je ponovio da je miran razlaz u BiH “jedina opcija” i dodao da će ona “sigurno biti ostvarena”.

“U BiH se razgovaralo i razgovara se o mogućnosti mirnog razlaza, što je jedina opcija i ona će sigurno biti ostvarena u nekom narednom periodu. U uslovima kada Stranka demokratske akcije i (njen lider Bakir) Izetbegović donose deklaracije kako BiH treba organizovati bez entiteta i bez konstitutivnih naroda, jedina varijanta koja može biti realna je da se mirno razidjemo”, naveo je Dodik.

Dodao je da Izetbegović “ide za tim da Srbe u BiH naziva agresorima, a želeo bi da ostanu u BiH kako bi realizovao koncepcije” njegovog oca Alije Izetbegovića.

“Izetbegović želi da ostvari koncepcije njegovog oca u vezi sa muslimanskom državom u kojoj bi Muslimani vladali i odlučivali o svemu, a Srbi bili večito kažnjeni. Naravno da se to neće desiti”, rekao je Dodik.

On je kazao da i u Republici Srpskoj, kao i u Srbiji, “postoje oni koji su našli za shodno da napadnu RS i srpsku stranu u celini čim je pokrenuta priča” o promeni granica na prostoru bivše Jugoslavije, posle navoda da je slovenački premijer Janez Janša poslao u Brisel neformalni dokumenent sa tom tematikom.

“Taj jedan autošovinizam koji postoji iskazuje se u svakoj prilici i na svakom mestu kod onih koji su večiti pratioci ideja koje dolaze iz Sarajeva”, naveo je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksadar Vučić rekao je da se Beograd “ne meša u unutrašnje osnose u BiH, osim u slučaju ako može da pomogne na bilo koji način”.

“Mi podržavamo integritet i BiH i RS u okviru BiH, ali smo uvek spremni da razgovaramo o svim temama, ne kidišući na ljude koji drugačije misle. Spremni smo da čujemo šta o svemu misle i pripadnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, i posebno šta o tome misli Republika Srpska”, kazao je Vučić a prenela Beta.

Pitanje granica na Balkanu ponovo je aktuelizovano nakon vesti o pojavljivanju takozvanog non pejpera u kome je pomenuta i mogućnost raspada Bosne i Hercegovine. Ubrzo su krenula i medijska nagađanja o navodnom nezvaničnom dokumentu slovenačkog premijera Janeza Janše o “rasparčavanju” BiH i prekrajanju granica.

U svom tekstu zagrebački Jutarnji list u celu priču uključio je i srpskog predsednika i mađarskog premijera, Aleksandra Vučića i Viktora Orbana. Vučić i Orban su navodno preko Janše želeli da upozore EU da su nužni radikalni potezi kako bi se brzo rešila postojeća kriza na Zapadnom Balkanu.

“I ponudili su rešenje koje bi maksimalno išlo u prilog Beogradu”, piše Jutarnji.

Na sve ovo srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik poručuje: Razgovori o mirnom razlazu entiteta često su dosad vođeni. Njih je sve više. Nikada neću dozvoliti da Srbi ratuju, pa ni za samostalnost Republike Srpske. Čekaćemo trenutak da se mirno raziđemo, prenele su Novosti.