Politika Vesti

DODIK: Bošnjaci imaju ideju da Hrvate učine manjinom i isteraju ih iz BiH, to je scenario i za nas Srbe

foto: prntscr/YT/N1

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da Bosna i Hercegovina nema nikakvog smisla i da je u njoj sve nakaradno, preneo je Tanjug.

Osim, kako je naveo, Republike Srpske i njenog puta ka samostalnosti.

“Niko nema nameru da ovde diže bilo kakve kineske zidove ili slično, ali ima nameru da Srpskoj omogući da koristi svoja prava stečena Dejtonskim mirovnim sporazumom, koja je ovaj narod izvojevao u svojoj slobodi i da stradanje više od 700 policajaca i drugih 29.000 stradalih za slobodu Republike nije besmisleno”, rekao je Dodik.

On je naveo da BiH ne daje nikakvu nadu nikome, pa ni Bošnjacima, koji imaju zabludu i iluziju da mogu da nateraju i majorizuju Hrvate, da ih u dovoljnoj meri učine manjinom i isteraju iz BiH.

“To je sledeći scenario i za nas Srbe ukoliko ne bude RS. Ta ideja je retrogradna i ne može da bude u funkciji budućnosti, nego samo u funkciji neuspeha”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da, s druge strane, Hrvati, koji pokazuju potpuno nezadovoljstvo svojim statusom, s pravom traže svoj položaj.

Dodik smatra da apsolutno nije uspeo eksperiment koji su u BiH sprovodili stranci zajedno s Bošnjacima, kao i da je RS devastirana kriminalnim radnjama visokih predstavnika i političkom podrškom SAD i Zapada.

Ubrzo se oglasio i Bakir Izetbegović. Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) izjavio je, u kontekstu tvrdnji srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva Milorada Dodika da će Republika Srpska postati nezavisna država, a da je realno da to bude i Herceg-Bosna, da se to nikada neće dogoditi.

– Nezavisna Republika Srpska i Herceg-Bosna nikada se neće desiti. Mogu samo rat napraviti, što se tiče Herceg Bosne to se više ni ne pominje, treći entitet ni HDZ ne pominje – rekao je Izetbegović sinoć za Federalnu televiziju. (Tanjug)