EkonomijaVesti

DJILAS: Manje marže, veće rudne rente i porez na ekstraprofit

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde (SSP), rekao je da je neophodno da država što pre donese antikrizne mere spremajući se za sve ono što može da se desi. On je na konferenciji za medije dodao da će posledice rata u Ukrajini pogoditi Srbiju tokom leta, ali i u drugoj polovini godine, bez obzira da li će se do tad rat završiti. 

SSP predlaže donošenje antikriznog paketa mera, među kojima je i ograničavanje trgovačke marže kako bi se obuzdao rast cena i uvođenje poreza na ekstraprofit za banke i deo privrede koji se bavi prodajom hrane i energenata.

Đilas kaže da se takve mere već primenjuju u jednom delu Evrope, od Italije i Mađarske, do Velike Britanije.

On objašnjava da se u tim oblastima ostvaruje „enorman profit“, a kao primer navodi kinesku kompaniju Ziđin.

“Ziđin ima dva dela. Jedan deo, koji se bavi iskopavanjem ruda, ostvario je neto dobit od 290 miliona evra u prošloj godini, iako je najveći rudnik Čukaru Peki započeo rad tek pre nekoliko meseci. Deo koji se bavi bakrom ostvario je dobit od 220 miliona evra za jednu godinu. Za jednu godinu isplatili su ono što su dali investitori za kupovinu RTB Bor”, kazao je Đilas.

Zbog toga predlaže meru koju su nazvali “zaštita nacionalnih resursa”, a koja podrazumeva uvođenje proreza na ekstraprofit za eksploataciju ruda, povećanje rudne rente i ograničenje godišnje eksploatacije.

Đilas kaže da se rude iz Srbije prevoze u Kinu jer topionica u Boru nema kapacitet da preradi sve što se iskopa, a investitor nema interes da pravi novu topionicu sa većim kapacitetom jer će, kako navodi, za 13 godina biti izvađeno sve ono što daje ekonomsku mogućnost eksploatacije.

“Država bi morala pod hitno da spreči izvoz ruda, da natera sve one koji su danas u Srbiji da te rude prerađuju ovde da bi mi imali neku korist. Trenutno država ima samo rudnu rentu i naplati porez na dobit koja je ogromna”, kazao je Đilas.

On je dodao da država treba da uradi sve da zadrži rudu u Srbiji kako bi izvozili finalne proizvode. “Inače ćemo doći u situaciju kao Liberija sa dijamantima”, napomenuo je lider SSP.

Još jedna mera koju njegova partija predlaže je da se 200 miliona evra uloži u srpske firme, za koje kaže da su u dodatnim problemima zbog nove fiskalizacije i sistema naplate po kojem veliki sistemi plaćaju na tri meseca.

SSP smatra da bi u Srbiji trebalo primeniti meru koja je već na snazi u Crnoj Gori, a to je da se smanje porezi i doprinosi, a zdravstvo finansira iz budžeta.

“To je mera koja se bavi time da se ljudima isplaćuje uvećan dohodak za 12 posto, da se smanje porezi, odnosno doprinosi sa 61 na 44 posto, da imamo zdravstvo koje se finansira iz budžeta. Njima se posle te mere prihod u budžetu povećao za 11,6 posto. To pokazuje da je taj sistem održiv, da dovodi do povećanja broja zaposlenih, da dovodi do veće količine para koje se slivaju u republički budžet”, zaključio je Đilas.

Predsednik Resornog odbora SSP za privredu i finansije Dušan Nikezić podsetio je na manjak u budžetu koji je trenutno 612 miliona evra, kao i to da je javni dug Srbije sada 31 milijardu evra. Nikezić je rekao i da je inflacija značajno veća od zvaničnih 9,6 odsto, što pokazuju cene u prodavanicama.
N1