SpektarVesti

DEVOJČICA UMRLA ZBOG TIKTOK IZAZOVA Roditelji tužili kompaniju zbog iskorišćavanja dece, njihov odgovor je SRAMAN

Par iz Milvokija podneo je tužbu protiv TikToka u Los Anđelesu nakon što je njihova ćerka, devetogodišnja Arijani Arojo, umrla radeći u “Blekaut izazov”.

Met Berman iz Centra za gubitke žrtava društvenih medija predstavlja porodicu Arojo i porodicu Volton iz Teksasa koji su izgubili svoju osmogodišnjakinju dok su rekli da je pokušavala da odgovori na izazov, koji pretpostavlja da se neko guši dok ne ostane bez svesti.

– Tvrdnja porodice je da je TikTok znao, ili je trebalo da zna, da je njegov algoritam vodio decu ovim užasnim putem i da nije uradio ništa po tom pitanju jer je njihov cilj bio da povećaju angažovanje korisnika iznad bezbednog proizvoda – rekao je Berman.

Arojo je opisana kao živahno dete sa snovima da bude u industriji zabave.

Berman je rekla da njeni roditelji izazivaju TikTok da se reši njihovih algoritama, za koje su roditelji rekli da su namerno doveli do smrti njihovog deteta.

– Oni su posebno dizajnirali algoritme dizajnirane da iskoriste činjenicu da dečji mozak nije u potpunosti razvijen i da su veoma podložni sadržaju koji izaziva zavisnost- rekao je Berman.

Bihevioralni terapeut Melisa Valdo kaže da mlađa deca brže konzumiraju društvene mreže, što ih čini opasnijim.

– Kada govorimo o mlađoj deci, postoji još veći uticaj u smislu da je manje prosuđivanja, ili je manje sposobnosti da se dobro prosuđuje u mlađem uzrastu i da bude još upečatljiviji – rekao je Valdo.

To je opasnost za koju je rekla da roditelji moraju biti svesni. Ona predlaže da roditelji podstiču manje vremena na društvenim medijima i više interakcija licem u lice.

TikTok je rekao da ne mogu komentarisati tekuće sudske sporove, ali je CBS 58 uputio na prethodnu izjavu datu u decembru:

– Ovaj uznemirujući ‘izazov’, za koji ljudi izgleda da saznaju iz izvora koji nisu TikTok, dugo je prethodio našoj platformi i nikada nije bio TikTok trend. Ostajemo oprezni u našoj posvećenosti bezbednosti korisnika i odmah ćemo ukloniti srodni sadržaj ako ga pronađemo. Naše najdublje saučešće izražavamo porodici zbog njihovog tragičnog gubitka – rekao je portparol TikTok.

Kurir, Blic