VestiŽivot

Da li ste poželeli da promenite frizuru nakon raskida? Psiholog objašnjava zašto ovo radimo i da li je dobro

Ako ste ikada nakon raskida veze razmišljali o promeni frizure, znajte da niste sami.

Šišanje kose ili promena boje je vrlo čest potez nakon raskida veze i jedan od načina da se osećamo bolje.

Frizeri smatraju da se uglavnom odlučujemo za promenu frizure, a manje za promenu boje kose

– Želimo da izbacimo “mrtvu energiju”, a šišanje može da nas učini lakšim. Mislim da nam ovakve promene daju novu perspektivu o sebi – objašnjava frizerka Džen Peri za Mind Body Green.

Peri ipak upozorava svoje klijente da uzmu u obzir koliko im je vremena trebalo da dostignu sadašnji izgled kose i da li zaista žele promenu.

Postoji mnogo psiholoških razloga zbog kojih želimo da promenimo kosu nakon raskida.

– Kada jednostavno želimo da kontrolišemo promenu u nečemu, posebno kada je ostatak našeg života van kontrole, kosa je nešto u vezi sa čim imamo punu kontrolu. Imamo mnogo više emocionalne vezanosti za našu kosu nego što većina ljudi shvata. Na kraju, šišanje je prilično pristupačna promena – ističe  psihoterapeut Rejčel Rajt.

Dakle, da li je promena frizure dobar način da se nosimo sa raskidom? Uopšteno govoreći, šišanje kose je dobar način za prelazak iz veze u novu eru. Međutim, trebalo bi da unapred razmislite o tome zašto to radite.

– Morate se zapitati da li ovo radite zbog nekog drugog. Čak i ako jeste, da li to radite i za sebe? Ako to radite i zbog sebe onda je to u  zdravom opsegu – objašnjava terapeut.

magazin.novosti.rs