VestiŽivot

Da li mačka može da prepozna svoje ime?

Mačka ume da prepozna svoje ime, ali ne očekujte uvek da će vam prići kada je pozovete

Koje god ime i simpatični nadimak da ste odabrali za svoju ljubimicu, smatrajte da je ona sposobna da shvati da se na nju odnosi. Iako ne postoji tako mnogo istraživanja o ponašanju mačaka, koliko postoji o psećem, nedavne studije ukazuju na to da mačke zaista prepoznaju svoja imena.

Mačke obraćaju pažnju na ljude

Majka priroda je mačke stvorila tako da budu nezavisni lovci. Mačke u velikoj meri pridaju pažnju dešavanjima u svom okruženju. Tokom naše istorije sa mačkama, poslovi koje smo im dodelili obično su se oslanjali na mačiju nezavisnu prirodu, poput lova na miševe. Pa opet, mačke su društvena bića, sa vrlo složenim emocijama koje dele sa nama i koriste ih pri donošenju odluka. Istraživanja pokazuju da su mačke sklone ka tome da obraćaju pažnju na nove predmete u svom okruženju i na ponašanja svojih vlasnika. U ovo je zaista teško poverovati budući da svojim govorom tela mačke ne izgledaju preterano zainteresovane za ono što se oko njih dešava.

Zašto mačke ne dolaze kada ih vlasnik pozove?

Iako mačka može da razlikuje zvuke koje ljudi ispuštaju, što se odnosi i na prepoznavanje svog imena, to nije usko povezano sa načinom na koji će da reaguje. Svojoj mački ste pre svega dali ime kako bi vam prišla kada je pozovete da joj date hranu, ali nema sumnje u to da ćete brzo otkriti da je ona uglavnom „nečim zauzeta“. Kako i kada će mačka reagovati na svoje ime zavisi od njene lične prirode, motivacije i trenutnih osećanja. Ako ne nudite mački njene omiljene poslastice ili neku novu igračku, slobodno možete da smatrate da joj zvuk njenog imena neće biti dovoljan motivatora da vam priđe.

Većinu svog dana mačke provedu izležavajući se na Suncu. Vlasnici međutim suviše često očekuju od mačaka da će reagovati kao psi, kada čuju svoje ime. Mačkama su važni njihovi trenuci za odmor i pre će njih odabrati nego da ispune vama želju i dođu kada ih pozovete. Ne bi trebalo da mislite da vas vaša mačka ne voli ili ignoriše, već jednostavno da ima drugačije složene prioritete nego pas.

Češće korišćenje mačijeg imena u toku dana je vaš ključ uspeha

Kako biste se pobrinuli za to da mačka zaista prepozna svoje ime i odazove se češće na vaš poziv, pokušajte da je u toku dana dozivate više puta. Poziv bi trebalo da uključuje aktivnosti koje su mački interesantne. Obavezno izgovorite ime svoje mačke kada je zovete da biste je nahranili. Takođe, kada želite da joj pokažete neku novu igračku ili poslasticu. Važno je da mačka svoje ime poveže sa nečim pozitivnim, jer su tada veće šanse da će vam prići kada ga čuje. S druge strane mačku nikad ne bi trebalo da zovete imenom kada imate potrebu za ukorom zbog lošeg ponašanja, jer je to može navesti da u budućnosti izbegava reakciju na svoje ime.

magazin.novosti.rs