Spektar Vesti

DA LI JE OSVJEŽILO? Crna Gora uvodi sankcije Rusiji zbog slučaja Navaljni

Premijer Krivokapić, foto: prntscr/YT/RTCG

Vlada Crne Gore donela je odluku da uvede sankcije Ruskoj Federaciji i zbog “slučaja Navaljani”- nezvanično saznaju “Novosti”.

Prema informacijama, zvanična Podgorica time je stala uz bok članicama Evropske unije, a koje smatraju da su u sudskom procesu protiv vođe takozvane male opozicije u Rusiji ugrožena njegova prava kao i da je obračun sa njegovim pristalicama gušenje demokratije.

Navodno, akruelna vlast Zdravka Krivokapića je za ovaj potez već dobila pohvale od briselske administracije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da su se brojne zemlje pridružile sankcijama Evropske unije protiv Rusije zbog hapšenja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u okviru novog režima ograničenja za kršenje ljudskih prava. Među njima su, pored Crne Gore, Severna Makedonija, Albanija, Ukrajina, Island, Lihenštajn i Norveška, prenele su Novosti.

Začuđujuće je što se za sada Vlada u Podgorici nije oglašavala po ovom pitanju.

Podsetimo, Rusija je pod sankcijama Evropske Unije od 2014. godine, kada je Unija optužila Kremlj da je pripajanjem Krima ugrozio teritorijalnu celovitost Ukrajine , što Moskva poriče, a sankcijama je obuhvaćeno  približno 150 osoba  iz Rusije i Ukrajine.

Crna Gora je sledeći politiku EU-a te godine takođe uvela sankcije Rusiji. Službeni odnosi Crne Gore i Rusije značajno su pogoršani nakon ulaska Crne Gore u NATO. Odnosi su dodatno opterećeni nakon navodnog organizovanja državnog udara na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, za šta je optuženo više srpskih i crnogorskih državljana te dvoje pripadnika ruskih obaveštajnih službi.