SpektarVesti

DA LI ĆEMO SE SMRZAVATI? Objavljena prva dugoročna prognoza za zimu

METEOROLOŠKI servis Severe Weather Europe objavio je prvu dugoročnu prognozu za zimu. Znajući kakve sve probleme sa energentima mnoge evropske zemlje predviđaju, ovo je verovatno najiščekivanija prognoza godine. Servis Severe Weather Europe fokusirao su se na model ECMWF.

„Ove prognoze daju prosečnu sliku tokom tri meteorološka zimska meseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opšte prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100 odsto tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uslovi trajali tri meseca zaredom. Samo sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli da izgledaju većinu vremena“, napominju iz SWE-a, prenosi index.hr.

ECMWF model

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati pouzdanom budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tokom dužeg razdoblja, napominje SWE.

Prema ovom modelu, u Evropi se očekuju prosečne temperature vazduha na zapadu, uz uticaj obližnjeg područja niskog pritiska. Toplije anomalije predviđaju se nad delovima srednje Evrope, dižući se prema severoistoku.

Što se tiče padavina, Evropa bi trebalo da ima uglavnom prosečnu količinu padavina za zimu, s nekim sušnijim područjima na severoistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

Što se tiče prognoze za snežne padavine, nad Evropom se beleže količine snega ispod proseka. ECMWF model predviđa da uprkos negativnim anomalijama nad kontinentom još uvek ima malo snežnog pokrivača. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snega, to ne znači da ga neće biti.

Sažetak prognoze za Evropu

Severe Weather Europe je objavio sažetak prognoza za Evropu. Očekuje se da će Evropa imati više temperature od proseka u većem delu severnog i severoistočnog dela kontinenta, kao i u delu centralne Evrope. S druge strane, prosečne temperature očekuju se nad zapadnim predelima.

To sugeriše da može biti razdoblja s više hladnih frontova i hladnijih dana na zapadu kontinenta.

U centralnoj i zapadnoj Evropi očekuje se većinom prosečna količina padavina. Više padavina očekuje se nad južnim delovima kontinenta. Prognoza snežnih padavina pokazuje manje snega nad Evropom, što nije u potpunosti u skladu s prognozama padavina i temperatura, zaključuju meteorolozi SWE-a.