VestiŽivot

Čuveno pravilo "4P" u ljubavi: Proverite da li ste u zdravoj i stabilnoj vezi

Nije svaka osoba, a ni veza dobra po nas same. Da bismo zdrav i stabilan odnos sa osobom prema kojoj imamo emocije, potrebno je da bude ispunjeno više faktora. Čvrstu povezanost sa partnerom osetimo kada se sa njim povežemo na više nivoa. Pored prave osobe možemo ostvariti svoje potencijale, dok toksični odnosi mogu biti veoma štetni po naše mentalno zdravlje.

Mnogi terapeuti istakli su pravilo “4P” za zdravu i uspešnu vezu.

1. Privlačnost

Početak svake ljubavne veze jeste fizička i mentalna privlačnost. Moramo osetiti da nam je određena osoba atraktivna, da volimo način na koji se ponaša, smeje. Ona mora u našim očima da se izdavaja od drugih, inače je ne možemo razmatrati kao potencijal  za ljubavni odnos.

2. Poverenje

Ovo je jedna od najbitnijih “stavki” sa ovog kratkog spiska. Poverenje podrazumeva i da pred voljenom osobom možemo biti mi kakvi jesmo u stvarnosti, bez potrebe skrivanja. Osim toga, osoba u koju imamo poverenja neće nas dovoditi u situacije da sumnjamo u sebe, da se preispitujemo ili da imamo potrebu da kontrolišemo partnerove korake.

3. Poštovanje

LJubavi ne može biti bez poštovanja. Neko ko vas zaista voli neće dozvoliti da se osećate uvređeno, manje vredno ili postiđeno. Potrebno je da naš partner poštuje našu ličnost, izbore i slobodu. Naravno, i vi morate ceniti i poštovati svog partnera. Poštovanje je uzajmna stvar.

4. Predanost

Tek onda kada osetimo pravu ljubav i istinske emocije spremni smo da se potpuno predamo nekome. Ovo podrazumeva i da smo spremni biti za voljenu osobu i kada je teško i uložiti trud i vreme. Predanost znači bezuslovna podrška, spremnost na ustupke, razumevanje, ali i ostajanje uz partnera i kada je teško.

magazin.novosti.rs