SpektarVesti

CCTV javlja – kineska vojska započela vežbe oko Tajvana, zbog posete Pelosi

Narodnooslobodilačka armija Kine (PLA) započela je vojne vežbe kod obala Tajvana, javila je večeras Centralna televizija Kine (CCTV), pozivajući se na zvaničnog predstavnika istočne zone vojne komande trupa Ši Jia.

Istočna borbena komanda Narodnooslobodilačke armije Kine je, kako se navodi, 2. avgusta uveče počela seriju zajedničkih vojnih operacija oko ostrva Tajvan, kao i zajedničke vazdušne i pomorske vežbe u moru i vazdušnom prostoru severno, jugozapadno i jugoistočno od Tajvana.

Kina je ranije danas najavila „ciljano delovanje“ svoje vojske kao odgovor na posetu predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, koja pojačava napetost između dve države.

Svrha vojne operacije je „odlučno braniti državni suverenitet i teritorijalnu celovitost, kao i odlučno sprečiti uplitanje izvan i separatističke pokušaje usmerene prema ‘nezavisnosti Tajvana’“, rekao je Vu Kijan, portparol kineskog ministarstva obrane.

Kineska vojska stavljena je u stanje visoke pripravnosti, dodalo je ministarstvo.

Šef kineske diplomatije Vang Ji ranije u utorak je rekao da se američki političari „igraju vatrom“ kad je reč o statusu Tajvana i da „to neće izaći na dobro“.

Pelosi je u utorak doputovala na Tajvan, uprkos oštrim upozorenjima Kine, što je u poslednjih 25 godina prva poseta toj ostrvskoj državi jednog američkog zvaničnika na najvišem nivou.

Bela kuća je objavila da SAD smatra da poseta predsednice Zastupničkog doma Tajvanu ne predstavlja kršenje suvereniteta Kine, naglasivši da Vašington neće biti zastrašen kineskom retorikom.

N1