VestiŽivot

Bračni terapeut objašnjava kako da zaštitimo vezu od neverstva: U ovome najčešće grešimo

Kada se zaljubimo i započnemo vezu ne razmišljamo o negativnim stvarima, u glavi većina ima da će se dobro poznata fraza “do kraja života” ostvariti. Ipak, skoro 70% žena i 75% muškaraca je priznalo da su u nekom trenutku života bili neverni, piše The List.

Da li neversto uopšte možemo da sprečimo? Kako navodi psiholog, manje je verovatno da će veze kojima se poklanja briga i pažnja završiti zbog neverstva.

– Odnosi su kao živi organizmi, ako ih negujete, oni napreduju i rastu. Ako ih ignorišete, oni će uvenuti i “umreti” – objašnjava za The List dr Talal Alsalim. Zanemarivanje veze je vodeći uzrok prevara. Šta možemo da uradimo da do neverstva ne dođe?

Razvijte zrelost odnosa

Izgradnja i održavanje odnosa je veština. Što se ova veština više razvija, to se više razvija zrelost odnosa, kaže dr Talal Alsalim. Generalno, što je par zreliji u vezi, manja je verovatnoća da će prevariti.

Gledajte na svoju trenutnu vezu kao na priliku da vežbate veštine zdravih odnosa koje učite, bez projektovanja drame iz prošlih veza na drugu osobu.

– Ove projekcije mogu pokvariti vezu od samog početka, posebno ako je novi partner neko ko nije nimalo sličan onom iz prošle veze – primećuje dr Alsalim.

Suočite se sa razlikama i prihvatite ih

Suprotnosti se privlače? Prema dr Talalu Alsalimu, razlike mogu donekle da ojačaju kompatibilnost. Deljenje naših jedinstvenih perspektiva sa partnerom i pozivanje njih da isprobaju nove stvari mogu da obogate romantične veze. Međutim, velike razlike u ličnim vrednostima, duhovnosti, intelektu i političkim uverenjima mogu da signaliziraju nekompatibilnost, što je uobičajen faktor u neverstvu.

Nekompatibilnost se često može prevazići tako što ćete mirno i s poštovanjem da razgovarate o razlikama. Radite na razumevanju i prihvatanju pozicija jedni drugih.

Dozvolite promene u vezi

„Promenio si se“ je fraza koja se često baca na partnera kao uvreda. Međutim, dr Talal Alsalim kaže da ljudi i njihove potrebe nisu statične u vezi. Stoga, moramo da budemo u stanju da se prilagodimo promenama kako bismo izbegli deficite odnosa koji izazivaju neverstvo.

magazin.novosti.rs