SpektarVesti

Belorusija najavila ulazak u sukob u Ukrajini

Dogovor predsednika Rusije i Belorusije o razmeštanju trupa najava je ulaska Belorusije u rat u Ukrajini, koju treba shvatiti ozbiljno, izjavio je bivši ambasador Srbije u Minsku Srećko Đukić.

“U izgledu je otvaranje beloruskog fronta prema Ukrajini, što bi za Ukrajinu naravno predstavjalo jako veliki izazov i donelo velike probleme”, rekao je Đukić u emisiji Studio Live na N1.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je ranije u ponedeljak da je sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom dogovorio razmeštanje zajedničkih regionalnih trupa, kao i da je putem nezvaničnih kanala „upozoren na udar na Belorusiju sa teritorije Ukrajine“.

Đukić objašnjava da je beloruska armija potpuno integrisana sa ruskom i da beloruska vojska i teritorija predstavljaju deo zapadnomoskovskog vojnog okruga.

“Sve vojne funkcije komandovanja su integrisane još pre 15 godina, uključujući protivvazdušnu odbranu”, rekao je on.

Kako je rekao, dogovor Lukašenka i Putina ne znači dovođenje novih snaga iz Rusije u Belorusiju, nego potčinjavanje beloruskih vojnih snaga ruskim i korišćenje beloruske armije u mogućim operacijama protiv Ukrajine.

Bivši ambasador kaže da je beloruski ratni teatar “možda ključno važan” u pokušajima Rusije da rat sa Ukrajinom podigne na viši nivo, da eskalacijom prisili Kijev da sedne za pregovarački sto.

Prema Đukićevom rečima, ova eskalacija je očekivana, a naširoko se govorilo i da će posle ukrajinskih uspeha i ruskih neuspeha na frontovima Rusija odgovoriti masovnim udarima po civilnim ciljevima u Ukrajini.

Pravi razlog za te napade nije prethodno rušenje dela mosta na Krimu, nego neuspeh Rusije da odbrani ranije zauzete teritorije, smatra on.

“Ona doživlajva poraz za porazom pred ukrajinskim vojnim snagama”, rekao je Đukić.

Dodao je da Ukrajinci svaki dan pomeraju front i prete da uskoro oslobode Herson i dobar deo Donbasa vrate pod kontrolu, a Rusija za sada nema odgovor na to.

Jasno stižu poruke iz Moskve da Ukrajinu žele da vrate u 18. vek, kazao je bivši ambasador.

N1