SpektarVesti

Bajden doputovao u Saudijsku Arabiju direktno iz Izraela

Predsednik Džozef Bajden postao je prvi lider SAD koji je doputovao direktnim letom iz Izraela u Saudijsku Arabiju što se smatra pokazateljem otopljavanja veza između te dve bliskoistočne zemlje koje dele zajedničku brigu zbog regionalnih pretnji od Irana.

Predsednički avion sleteo je u Džedu pred planirane sastanke Bajdena sa kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Muhamedom bin Salmanom, de fakto liderom kraljevine.

Američki obaveštajni zvaničnici zaključili su da je prestolonaslednik, poznat po svojim inicijalima MBS, verovatno naredio ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Tokom kampanje za Belu kuću 2020. godine Bajden je obećao da će Saudijsku Arabiju učiniti „parijom“ zbog ubistva Kašogija, koji je živeo u SAD i kršenja ljudskih prava.

On međutim sada teži bližim vezama sa kraljevinom kako bi se pojačala bezbednost u regionu jer se iranski neuklearni program neometano razvija i kako bi osigurao dodatne zalihe energije u vreme nestašica zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

Bajdenova poseta lučkom gradu na Crvenom moru uključiće i učešće na sastanku šest zemalja članica Saveta za saradnju Zaliva (GCC), Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, te Egipta, Jordana i Iraka.

Saudijska Arabija je rano jutros otvorila svoj vazdušni prostor za „sve avio – prevoznike“, signališući kraj zabrane za letove izraelskih aviona preko njene teritorije, što se smatra ključnim korakaom ka normalizaciji odnosa dve zemlje.

N1