SpektarVesti

Austrija neće pristati na članstvo Ukrajine u EU na štetu Zapadnog Balkana

Austrija nikada neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji na štetu Zapadnog Balkana, izjavio je predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka (Austrijska narodna partija).„Austrija nikada neće pristati na status kandidata Ukrajine na štetu Zapadnog Balkana“, rekao je Sobotka u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijski kancelar Karl Nehamer je „nedvosmisleno” stavio do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog procesa približavanja Evropskoj uniji, rekao je Sobotka.

Predsednica austrijskog parlamenta pozvala je na intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Za nas je ključno ne samo da ponudimo zemljama Zapadnog Balkana perspektivu punopravnog članstva u EU, već i da im pokažemo put do Evropske unije“, rekao je političar vladajuće Narodne stranke.

Sobotka je branio i austrijski „non pejper“ prema kojem bi se zemljama Zapadnog Balkana u pojedinim oblastima nudilo približavanje Evropskoj uniji, što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

„Mislim da bi to bilo dobro rešenje za zemlje Zapadnog Balkana. Nije isključeno punopravno članstvo“, rekao je Sobotka o nezvaničnom dokumentu, koji su izradili austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg i ministarka EU Karolin Edštadler (obe OVP).

Takav pristup bi sprečio greške iz prošlosti, kao u slučaju Rumunije i Bugarske, za koje je vladavina prava rešena tek nakon punopravnog članstva.

„Ne želimo da se ova situacija ponovi“, rekao je Sobotka.

On je istakao Srbiju koja već pregovara sa Evropskom unijom i koja je, prema njegovom mišljenju, odmakla mnogo dalje u oblasti ekonomskih integracija u EU nego u oblasti vladavine prava.

„Austrijski ’non-pejper’ pruža pravnu sigurnost za ekonomsku integraciju pre nego što se ostvari vladavina prava“, rekao je Sobotka.

Potreban nam je međukorak koji bi omogućio da neke zemlje ostanu na pravom putu“, zaključio je Sobotka.

Istovremeno, on je kritikovao blokadu Bugarske na otvaranju pregovora između EU i Severne Makedonije, dodajući da će „non-pejper” sprečiti takve blokade u budućnosti.

N1