SpektarVesti

Američki ekspert: Ukrajinska vojska još nije naučila lekcije iz čuvene „Kurske bitke“

Ukrajina već tri meseca trubi o kontraofanzivi na jugu, ignorišući lekciju iz Kurske bitke, napisao je Vilijam Lind u članku za američki časopis Conservative.

Prema njegovom mišljenju, vlasti u Kijevu su naprasno obavestile svet o svojim planovima, što je smanjilo šanse za uspeh operacije.

„Ukrajina već treći mesec zaredom trubi o velikoj kontraofanzivi na jugu, ignorišući pouku iz Kurske bitke (ako neprijatelj zna gde planirate da napadnete, morate da napadnete negde drugde)“, rekao je Lind.

Kijev je u poslednje vreme više puta najavljivao nameru da krene u kontraofanzivu na Hersonsku oblast .

Kako je ranije rekao Mihail Šeremet , poslanik Državne dume iz regiona Krim , akcije Oružanih snaga Ukrajine će rezultirati nenadoknadivim gubicima, pokušaj da se zauzme region dobiće žestok odgovor Rusije.

Kurska bitka je jedna od ključnih bitaka Velikog otadžbinskog rata i najveća tenkovska bitka u svetskoj istoriji.

Trajala je od 5. jula do 23. avgusta 1943. godine. Prema različitim izvorima, tu je učestvovalo od dva do četiri miliona ljudi, oko šest hiljada tenkova i četiri hiljade aviona.

Vojna obaveštajna služba SSSR uspela je da blagovremeno otkrije pripremu nemačke vojske za veliku ofanzivu na Kursku izbočinu.

Preventivna artiljerijska protivpriprema sovjetskih trupa oslabila je napadne grupe osvajača na početku ofanzive. Nakon završetka bitke, strateška inicijativa u ratu konačno je prešla na stranu Crvene armije.

Webtribune.rs