VestiŽivot

Aluminijumska folija čini čuda: Od omekšavanja veša do oštrenja makaza

Ima je svako domaćinstvo, ali retko ko zna za šta sve može da se iskoristi jedna aluminujska folija

1. Čisti tvrdokorne mrlje i daje sjaj posuđu

Ukoliko deo aluminijumske folije otcepite, a potom zgužvate i tako zgužvanu lopticu ubacite u mašinu za suđe, primetićete razliku. Naime, razlika će biti posebno primetna na escajgu i metalnim loncima zato što folija briše prljavštinu i ostatke hrane. Takođe, idealno je rešenje i za zagorelo posuđe – nisu vam potrebne žice i sunđeri, već zgužvana loptica od folije. Sjajna je i za skidanje rđe, pa vam može pomoći u čišćenju baštenskog nameštaja.

2. Omekšavanje veša

Isti je slučaj i sa mašinom za veš – ukoliko ubacite lopticu od aluminijumske folije, ona će izvući elektricitet i omekšati veš.

3. Olakšava i ubrzava peglanje odeće

Ako želite brže i lakše da opeglate garderobu, dovoljno je da list folije stavite između navlake i daske za peglanje. Aliminijum reflektuje toplotu, pa će skratiti proces peglanja, ali i uštedeti i struju.

4. Oštrenje makaza

Ako želite da povratite oštrinu tupim makazama sve što treba da uradite jeste da list aluminijumske folije presavijete nekoliko puta. Nakon toga, isecite je nekoliko puta tim makazama. Primetićete da će biti znatno oštrije nego pre.

5. Čišćenje sreba

Potrebna vam je posuda, aluminijumska folija i soda bikarbona. Čišćenje ćete započeti tako što ćete srebrne predmete oprati sa tečnošću za sudove. Na ovaj način ćete odstraniti masnoću i ostale nečistoće sa površine. Na ovaj način, naravno, ne možete da skinete tamnu patinu jer srebro sulfid je apsolutno netopiv u vodi. Da bi njega odstranili, posudu, sa unutrašnje strane, obložite aluminijumskom folijom tako da sjajna strana bude okrenuta prema gore.

Na dno poređajte srebrne predmete i preko njih dodajte jednu supenu kašiku sode bikarbone. Količina nije precizno određena. U svakom slučaju sa sodom bikarbonom ne možete da preterate. Važno je napomenuti da srebrni predmeti obavezno moraju biti u kontaktu sa aluminijumskom folijom ili proces čišćenja neće uspeti.

Sledeći korak je dodavanje vode. Što je voda toplija, reakcija će biti burnija i čišćenje efikasnije. Odmah po sipanju vode vidljiva je reakcija u vidu stvaranje pene na površini.

Nakon desetak sekundi promešajte ovaj rastvor kako bi koncentracija sode bikarbone bila ravnomerna. Srebrni predmeti naočgled postaju sjajni. Ukoliko se na predmetima nalazi debeo sloj patine jako tamne boje, posle nekog vremena možete dodati još sode bikarbone i još vrele vode. Nakon sipanja nove vrele vode reakcija se ponovo pokreće.

magazin.novosti.rs