VestiŽivot

6 razloga zašto biljke vole CIMET: Moćan saveznik kućnih i baštenskih biljaka

Možda ne mislite da cimet može mnogo da pomogne vašoj bašti, ali je zapravo zaista koristan i za unutrašnje i za spoljašnje biljke

Samo šest načina upotreba ovog začina će održati bilo koju biljku zdravom! Evo nekoliko pametnih trikova koje treba da isprobate:

1. Sadnice

Antifungalna svojstva cimeta čine ga odličnim sredstvom za zaštitu sadnica od truleži i bolesti, poznatih i kao prigušivanje.

Održavanje vlage na odstojanju je ključno; posipanje semena cimetom i korišćenje taktike kupole može zaštititi seme dok ne poraste.

2. Odvraća mrave

Cimet bi mogao biti odgovor na vaš problem sa mravima. Praškasta supstanca će ugušiti dosadne bube kada se udiše, a takođe može učiniti da izvori hrane zaudaraju dovoljno da ne žele da im se približe! Osim toga, deca i kućni ljubimci su takođe bezbedni, tako da je ova situacija u kojoj svi dobijaju savršena.

3. Porazite gljivicu

Neki ljudi koriste mleveni cimet da ubiju gljivice na biljkama. Začin cilja gljivične infekcije na površini, tako da će vam možda trebati i druga rešenja! Takođe možete pokušati da ga pospite po divljim pečurkama ako vam one stvaraju probleme sa biljkama – to će ih držati podalje.

4. Koren i kalem biljke

Možete da učinite svoje ruže (ili druge biljke) čvršćim nakon sečenja i ponovnog zasađivanja tako što ćete ih prvo malo umočiti u prah cimeta, koji deluje kao hormon za korenje.

Cimet ubija konkurenciju, da tako kažem, da bi vaš cvet mogao bolje da raste.

5. Lečite bolesne biljke

Ranu biljke pospite cimetom da biste ubrzali zarastanje i zaštitili je od daljeg oštećenja ili bolesti.

6. Držite komarce dalje od bašte

Držite bube podalje cimetom! Snažan miris ovog začina odvraća komarce i druge insekte, tako da možete u miru da uživate u svojoj bašti (čak i noću).

magazin.novosti.rs