Vlada staje na kraj ubijanju od alkohola

Vlasti u Škotskoj nameravaju da povise minimalnu cenu alkoholnih pića u sklopu mera koje bi trebalo da smanje broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva povezanih s konzumacijom alkohola.

U Škotskoj naime minimalna cena alkoholnih pića  treba da poraste za čak 30 odsto, prenosi Index.hr.

Ministri u Edinburgu bi trebalo da uskoro daju zeleno svetlo za povećanje s 50 na 65 penija po jedinici, a koje bi trebalo da krene od početka maja. Javno zdravstvo Škotske (PHS) je prošle godine saopštilo da je projekat uvođenja minimalne cene alkohola, uveden pre šest godina, rezultirao s padom broja smrtnih slučajeva od alkohola za 13.5 odsto.

Međutim, u poslednje tri godine ponovno je došlo do porasta broja umrlih zbog konzumacije alkoholnih pića za 25 odsto, dok je broj onih koji su koristili pomoć pri odvikavanju od alkohola pao za 40 odsto u poslednjoj deceniji.

Prema novoj odluci, minimalna cena standardne boce viskija u Škotskoj porašće sa 14 na 18.20 funti, a votke na 16.90 funti, piše The Guardian.

“Više od 20 ljudi nedeljno u Škotskoj umre zbog zloupotrebe alkohola, stoga moramo preduzeti neke korake”, rekao je Vili Reni, bivši čelnik škotskih liberalnih demokrata. S njim se ne slaže Dejvid Ričardson, iz sindikata trgovaca alkoholnim pićima: “S ovim merama ćemo kazniti veliku većinu koja odgovorno pije”.

POVEZANO

Hoće li Finska morati da bude uništena? 64 aviona F-35 sa nuklearnim oružjem spremaju udar na Rusiju

admin

Đoković: Prevrnuo mi se stomak

admin

Počela da radi prva fabrika solarnih panela u Srbiji

admin