Veliki konvoj ide prema Teksasu, očekuje se 700.000 ljudi. Trump koči važan dogovor

U američkom Senatu, dvostranački pregovarači objaviće danas dugoočekivani, politički osetljiv sporazum o zaustavljanju prelazaka migranata preko granice SAD-a i Meksika.

Ovaj sporazum, koji je izazvao političke napetosti, trebao bi i da omogući glasanje o zakonu koji će doneti novu pomoć za Ukrajinu i Izrael.

Ipak, republikanski članovi Senata i Predstavničkog doma, koji su bliski bivšem predsedniku Donaldu Trampu, već su izrazili snažan otpor prema ovom zakonodavnom predlogu. Senatorka Kirsten Sinema, jedna od troje pregovarača koji su dugo radili na ovom sporazumu, tvrdi da će ovaj dogovor značiti kraj prakse puštanja uhvaćenih migranata tokom ilegalnih prelazaka granice. Takođe, omogućiće hitno zatvaranje granice i obnovu sistema azila u SAD-u.

Trump pokušava zaustaviti sporazum

Donald Tramp je jasno izrazio svoje želje da se ovaj sporazum odbaci, naročito s obzirom na predstojeće predsedničke izbore u novembru. Demokratski lider u Senatu, Čak Šumer, najavio je prvo glasanje o dodatnoj pomoći najkasnije naredne srede.

“Ne možemo jednostavno bežati od svojih odgovornosti samo zato što je zadatak težak. Ovi izazovi na granici i Ukrajini i Bliskom istoku jednostavno su preveliki”, kazao je Šumer.

Predsednik Džo Bajden je u oktobru prošle godine tražio od Kongresa da odobri zakon o hitnim rashodima u iznosu od 106 milijardi dolara, uključujući značajne iznose za Ukrajinu i Izrael.

Republikanci su uslovili podršku ovom zahtevu promenama u imigracionoj politici.

Rekordan broj migranata

Pitanje granice između SAD-a i Meksika postalo je ključno za republikance, posebno s obzirom na povećan broj uhvaćenih migranata tokom ilegalnih prelazaka, naročito od stupanja Džo Bajdena na funkciju predsednika 2021. godine. Zvanično, američka granična patrola je uhapsila oko 2 miliona migranata na granici samo u 2023. godini, što je rekordan broj sličan onom iz prve dve godine Bajdenove administracije.

Imigracija se takođe pojavljuje kao druga najveća briga Amerikanaca, prema anketi Reuters/Ipsos, koja je objavljena nedavno. Oko 17% ispitanika je navelo da je to njihova glavna briga, što predstavlja značajan porast u odnosu na decembar prošle godine.

Odgovarajući na ovu situaciju, republikanac Majke Džonson, predsednik Predstavničkog doma, izrazio je sumnju u mogućnost postizanja sporazuma u Senatu o pitanju granice, tvrdeći da predsedniku Bajdenu nije potrebno donošenje novih zakona kako bi se rešio problem. Neki republikanci se takođe protive zakonodavnom predlogu, često bez potpunog razumevanja njegovih detalja.

Veliki konvoj krenuo prema granici, očekuje se 700.000 ljudi

U međuvremenu, u Teksasu je najavljen veliki protest pod nazivom “Vratimo našu granicu”, koji je okupio ogroman konvoj kamiona koji se kreće ka granici. Organizatori očekuju prisustvo čak 700.000 ljudi. Cilj ovog protesta je pozvati predsednika Bajdena da preduzme korake kako bi se smanjio priliv migranata. Iako se ne protive imigraciji, smatraju da je situacija izmakla kontroli. Ova situacija dodatno produbljuje napetosti između federalne vlade i Teksasa, koji insistira na svojoj “samoobrani” i postavljanju žice na granici. Vrhovni sud je naložio uklanjanje žice, što je dovelo do ozbiljnih sporova između savezne i teksaške vlade. Guverner Teksasa Greg Abot tvrdi da će se suprotstaviti federalnim snagama ako to bude potrebno i dobio je podršku od 26 republikanskih guvernera.

(Hina, Index)

POVEZANO

SAD u odbrani Crvenog mora; Španja odlučila: Nećemo da učestvujemo

admin

Alarmantan PORAST MORBILA u Evropi: Skoro 45 puta više slučajeva nego 2022. godine

admin

Blizu su: Potpuno preuzimaju Gazu?

admin