Ukrajina “bliža NATO i EU nego ikada”, Rusi izgubili rat i 300.000 vojnika …

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uveren je da će Ukrajina zauvek napustiti rusku sferu uticaja i postati članica EU i NATO-a.

On, istovremeno, ne očekuje brzi završetak rata, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

Stoltenberg je uveren da, uprkos velikim vojnim naporima, Rusija neće uspeti da ostvari svoje ciljeve u Ukrajini.

Prema mišljenju Stoltenberga, cilj ruskog napada na Ukrajinu bilo je sprečavanje prelaska Ukrajine u NATO i Evropsku uniju, ali je Ukrajina je posle dve godine rata bliža NATO i EU nego ikada.

On, istovremeno, ne očekuje brzi završetak rata, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

„Putin je zauvek izgubio Ukrajinu“, istakao je Stoltenberg i ocenio da je to veliki strateški poraz Rusije.

On je izrazio uverenje da će Ukrajina na kraju postići svoj cilj ulaska u NATO. Stoltenberg je ukazao i na ogromnu cenu koju Rusija mora da plati za rat protiv Ukrajine.

Prema njegovim rečima, Rusija je već izgubila stotine aviona, hiljade tenkova i 300.000 vojnika, zbog rata je povećana inflacija i smanjen životni standard, a sada je politički izolovanija nego ranije. Istovremeno, on je upozorio da se ne računa na brzi završetak rata, s obzirom na razvoj događaja.

Generalni sekretar NATO-a je posebno ukazao na odsustvo znakova promene kursa predsednika Rusije Vladimira Putina nakon verovatnog reizbora na izborima u martu.

„Nemamo naznaka da će Putin promeniti svoje ciljeve i svoju politiku. On će nastaviti da pokušava da zauzme više teritorije“, rekao je Stoltenberg.

Istovremeno se uzdržao od komentara o planovima Ukrajine za dodatnu mobilizaciju, uz napomenu da niko bolje od samih Ukrajinaca ne razume potrebu za većim brojem vojnika.

Stoltenberg je posebno pozvao saveznike da prouče mogućnost da Ukrajini obezbede više odbrambene opreme izmenama postojećih sporazuma sa trećim zemljama.

„Generalno, treba da povećamo našu proizvodnju kako bismo bolje pomogli Ukrajini i bolje se zaštitili“, rekao je generalni sekretar Nato.

Tanjug, RTV

POVEZANO

Vodeći nemački ekonomista: Treba da plaćamo dodatnu taksu za vojnu pomoć Ukrajini

admin

Ako Ukrajina kapitulira biće to – prvi veliki poraz NATO u njegovoj istoriji

admin

Netanjahu: "Imamo tri preduslova"

admin