Sve više zemalja napušta dolar

Američki dolar je bio rezervna svetska valuta od kraja Drugog svetskog rata, ali bi kombinacija političkih i ekonomskih faktora mogla da značajno oslabi njegovu dominaciju.

Oko 60 odsto svetskih rezervi se čuva u dolarima, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda. On je takođe najčešće korišćena valuta u međunarodnoj trgovini.

Međutim, zapadne sankcije protiv Rusije učinile su da mnoge zemlje počnu da razmišljaju o posledicama sukoba sa Vašingtonom, piše “Biznis insajder”.

Ne samo da američke mere nisu dale rezultate već su ubrzale dedolarizaciju – sve je više zemalja koje napuštaju dolar kao svetsku rezervnu valutu

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da SAD više nisu ekonomski lider.

„Svi pokušaji da se to vrati pokretanjem oružanih sukoba, trgovinskim i ratovima sankcijama, organizovanjem terorističkih napada i uništavanjem evropske ekonomije, nisu dali rezultate“, napisao je Volodin na Telegramu.

Po njegovim rečima, Sjedinjene Države, pošto su shvatile da su sankcije protiv Rusije neefikasne, sada prete da će banke širom sveta isključiti iz svog finansijskog sistema zbog njihovog kršenja, a takve mere samo podrivaju poverenje u Vašington.

Volodin je rekao da će ostale zemlje, obezbeđujući svoju finansijsku sigurnost, sada aktivnije napuštati dolar kao svetsku rezervnu valutu.

„Naša zemlja prelazi na obračune u nacionalnim valutama s drugim državama. Ako je početkom 2022. godine udeo neprijateljskih valuta iznosio 96 odsto, sada je pao na 24 odsto. Države koje nastoje da osiguraju svoju finansijsku sigurnost sada će napuštati dolar kao svetsku rezervnu valutu. Proces dobija na zamahu“, dodao je Volodin.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u petak, 22. 12, potpisao uredbu kojom se proširuje pravni osnov za uvođenje sankcija protiv Rusije.

Uredba, između ostalog, omogućava da iz finansijskog sistema budu isključene banke koje pomažu Moskvi da zaobiđe sankcije protiv svog vojnoindustrijskog kompleksa.

rt.rs

POVEZANO

Horoskopski znakovi koji će u 2024. verovatno da prevare partnere

admin

Putin najavio šta će se dogoditi sa Odesom

admin

Nikad, baš nikad ne odustaju od ljubavi: Da li ste među večnim romantičarima?

admin