SAD u odbrani Crvenog mora; Španja odlučila: Nećemo da učestvujemo

Španija neće učestvovati u međunarodnoj koaliciji za zaštitu pomorskog saobraćaja u Crvenom moru od napada jemenskih Huti pobunjenika.

Špansko Ministarstvo je sapštilo da se, u drugu ruku, Španija neće protiviti učestvovanju evropskih zemalja u okviru konkretne misije.

Španska vlada je u saopštenju sinoć ukazala da za zaštitu pomorskog trgovinskog saobraćaja u Crvenom moru treba da se stvori konkretna misija tome posvećena.

Ta “ad hok” misija treba da ima polje delovanja, sopstvena sredstva i ciljeve o kojima će odlučiti nadležna tela EU, navelo je špansko Ministarstvo dodajući da se ni na koji način ne protivi formiranju takve misije. Ali takođe da Španija neće učestvovati u njoj.

Dan pre toga Bela kuća je saopštila da su u telefonskom razgovoru u petak predsednik SAD Džo Bajden i španski premijer Pedro Sančes osudili nedavne napade Huti pobunjenika na trgovinske brodove u Crvenom moru.

Vojnu koaliciju u Crvenom moru nazvanu “Čuvar prosperiteta” predvode SAD, i cilj im je da okončaju napade Hutija na brodove koje ti pobunjenici smatraju da su vezani za Izrael.

Napadi su u velikoj meri poremetili pomorski saobraćaj, i brojne kompanije su odlučile da prekinu svaki tranzit preko Crvenog mora.

Španija smatra da misija u Crvenom moru nema nikakve veze sa evropskom operacijom Atalanta koja se od 2008. bori protiv piraterije u Indijskom okeanu.

Špansko Ministarstvo odbrane saopštilo je sinoć da misija Atalanta trenutno obuhvata samo Španiju i samo jedan brod, fregatu Viktorija, ukazujući da nedavno pojačanje piraterije u toj zoni traži maksimalno delovanje te misije.

beta, B92

POVEZANO

Otkriveno šta se krije iza ponude od 6 milijardi evra Zapadnom Balkanu

admin

Kurti: Radoičić planira nove napade, sastanči sa BIA-om, firme koristi za skladištenje oružja, nastavlja se obuka

admin

Objavljena lista najmoćnijih pasoša: Slovenija na sedmom mestu, a gde je Srbija

admin