Rjabkov izjavio da je Rusija spremna za potpun raskid odnosa sa SAD

Sjedinjene Države Amerike još uvek se boje da do temelja razruše odnose sa Rusijom. Međutim, Moskva ne isključuje da će Vašington preduzeti taj korak.

Ovo je 22. decembra u intervjuu „Interfaksu“ izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Prema rečima visokog diplomate, rusko-američki odnosi, zaista su se našli u „komatoznom stanju“.

Do toga je došlo zbog krivice Vašingtona, gde nisu samo formulisali, već doktrinarno, konceptualno učvrstili pogrešan i opasan stav: „naneti Rusiji strategijski poraz“.

Rjabkov je istakao da su trenutno odnosi Rusije i SAD na nivou blizu nule. Pri tome, on nije isključio da SAD mogu da odu i dalje u svojim namerama.

Prema rečima zamenika ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, to može doći ako, s obzirom na ocene onog što se dešava u svetu, a konkretno na ruskom i ukrajinskom pravcu, u Vašingtonu ne dođe do nekog „otrežnjenja“. Ovde se ima na umu promena pozicije prema Rusiji i odbijanje finansiranja ukrajinskog režima.

Sergej Rjabkov je rekao da potpuni prekid odnosa sa Vašingtonom neće biti iznenađenje. On je napomenuo da bi to moglo da dovede do toga da američka administracija zvanično snizi nivo diplomatskog prisustva u Moskvi, odnosno Vašingtonu, ili čak napravi potpuni prekid.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije je pritom dodao da „Amerikanci još uvek izbegavaju da sve poruše do temelja, ali ni u teoriji nisu spremni da se dogovore pošteno na osnovu međusobnog poštovanja i uzimanja u obzir interesa jedni i drugih“.

„Kretko ravnoteža koje postoji sada u rusko-američkom dijalogu i fragmentarnoj radu po pojedinim, krajnje uskim temama, može se narušiti u bilo kom trenutku. I dogodiće se to zbog bezobzirnosti Vašingtona i konkretno administracije koja se sada nalazi tamo na vlasti“, – zaključio je Sergej Rjabkov.

„Nesigurna ravnoteža koja trenutno postoji u rusko-američkom dijalogu i fragmentisanom radu na pojedinačnim, izuzetno uskim temama, može biti narušena u svakom trenutku. A to će se dogoditi zbog nepromišljenosti Vašingtona, a posebno administracije koja je tamo na vlasti“, rezimirao je Sergej Rjabkov.

Webtribune

POVEZANO

Jezivi prizori u Gazi: Tela ostavljena na ulici, ljudi umiru od gladi

admin

Ekonomija evrozone stagnirala

admin

Nestvarno – 73 poena Luke Dončića!

admin