Rat u Gazi uverio je Rusiju da je SVE VREME BILA U PRAVU

Događaji na Bliskom istoku pojačali su uverenje Kremlja da je ruska spoljna politika poslednjih godina bila ispravna.

Sukob na Bliskom istoku predstavlja savršenu krizu za Rusiju, koja iz nje crpi niz političkih koristi. Konfrontacija između Izraela i Hamasa ne samo da je podstakla nadu Kremlja da će se promeniti stavovi u vezi s ratom u Ukrajini, već je i ojačala uverenje da se sistem međunarodnih odnosa, usmeren na Zapad, raspada, piše Nikita Smagin, u svojoj analizi za Karnegijevu zadužbinu za međunarodni mir.

Invazija na Ukrajinu 2022. godine okončala je većinu unutrašnjih nesuglasica Zapada kada je u pitanju Rusija, ujedinjujući zemlje sa obe strane Atlantika. Ali rat između Izraela i Hamasa doveo je do ponovnog pojavljivanja podela na državnom nivou: dok Sjedinjene Države insistiraju na tome da Izrael ima pravo na samoodbranu, postoje neslaganja između evropskih zemalja o tome kakav stav bi Evropska unija trebalo da zauzme.

Postoje i društvene podele – protesti protivnika i pristalica Izraela se redovno održavaju od Vašingtona do Stokholma. Čak ni državne agencije nisu imune na ove različite stavove. Sve se čećše pojavljuju medijski izveštaji o rasprostranjenom nezadovoljstvu američkih zvaničnika proizraelskim stavom Bele kuće.

U tom kontekstu, rat u Ukrajini je skliznuo sa dnevnog reda. Sjedinjene Države su saopštile da će pružiti pomoć i Izraelu i Ukrajini. Ali koliko dugo ona zaista može biti potpuno angažovana u dva velika sukoba? Nade Moskve da će se Zapad na kraju umoriti od pružanja otvorene podrške Kijevu nikada nisu izgledale tako opravdane.

Pored toga, proizraelski stav Vašingtona podriva legitimnost razloga za zapadnu podršku Ukrajini u očima mnogih na globalnom jugu. Moralni argument protiv ruske invazije na Ukrajinu sada izgleda kao prazne reči, posebno u zemljama Bliskog istoka.

Fotografije ruševina u Gazi, izveštaji o hiljadama mrtve dece i gnev humanitarnih organizacija ostavili su dubok utisak na ljude u zemljama u razvoju. Ljudi mogu da se svađaju u nedogled o razlozima rata u Ukrajini, ili izraelske operacije u Gazi, ali za mnoge je zaključak očigledan: SAD su bile kritične prema Rusiji kada je ubijala nevine civile u Ukrajini, a sada ćute kada je njihov saveznik Izrael radi istu stvar u Gazi.

Vizija sveta u kome su moral i ideologije irelevantni — a jedino što se računa su državni interesi — dugo je bila dominantna u Kremlju. A ta logika nalaže da za Moskvu nema boljeg ishoda od nastavka bliskoistočnog sukoba, koji ruši strategiju Zapada prema Rusiji. Moskva ne mora ni prstom da mrdne: izgleda da je malo verovatno da će se kopnena operacija Izraela u Gazi uskoro završiti. A i kada se to dogodi, nerešivi problemi će ostati.

Istina, eskalacija u Gazi nije bez rizika za Rusiju, a ako proiranske snage budu uvučene, to bi moglo da postane velika glavobolja za Kremlj. Veze Moskve sa Iranom znače da se Rusija poslednjih nekoliko godina kretala ka proteheranskoj poziciji na Bliskom istoku, ali to ne znači da je spremna da podrži Iran u ratu sa Izraelom. Takav razvoj događaja bi obavezao Rusiju da izabere stranu i imao bi posledice po rusku intervenciju u Siriji. Za sada, međutim, širi vojni požar na Bliskom istoku izgleda malo verovatan. Iran i njegovi zastupnici do sada su se klonili sukoba u Gazi, i najverovatnije će tako i ostati.

Rat Izraela i Hamasa izazvao je takođe i neke domaće dileme za Kremlj. Sudeći po izjavama zvaničnika, oktobarski antisemitski pogrom u Dagestanu izazvao je šok u ruskom rukovodstvu. Nacionalizam i ruske etničke republike su pitanja koja su i ranije brinula Kremlj. Sada će politika na Bliskom istoku morati da se vodi prateći raspoloženje domaćeg javnog mnjenja.

U isto vreme, minimiziranje ovih rizika trebalo bi da bude jednostavno. Bilo bi dovoljno da se ublaži antiizraelska retorika, uz zadržavanje umerene kritike i suštinski ostajanje po strani u sukobu Izraela i Hamasa.

POVEZANO

EU: Imali ste 10 godina

admin

Šta se gradi u Crnoj Gori? Ovo je plan

admin

Finansijska katastrofa – Švajcarskoj vojsci nedostaje milijardu franaka da plati naručeno oružje!

admin