PUTINOVA DVOSTRUKA IGRA: Neće da odstupi ni metar iz Ukrajine ali odustao od JEDNOG ZAHTEVA

Uprkos ratobornoj retorici i izjavama o namerama za nastavak rata u Ukrajini, ruski predsednik Vladimir Putin putem diplomatskih kanala izražava spremnost za prekid vatre i pregovore. Ovu informaciju su podelili bivši izvori bliski Kremlju, kao i američki i međunarodni zvaničnici upoznati sa komunikacijama iz Kremlja, saznaje The New York Times a prenosi Moscow Times.

Prema rečima sagovornika ove publikacije, Putin već od septembra pokazuje spremnost na primirje koje bi zaustavilo borbe na trenutnim pozicijama. Američki zvaničnici dodaju da je još pre godinu dana, u jesen 2022, Putin iskazao interesovanje za sporazum o prekidu vatre nakon što je Ukrajina porazila rusku vojsku na severoistoku zemlje. Putin je jasno stavio do znanja da je zadovoljan osvojenom teritorijom i spreman je za primirje.

Izvori bliski Kremlju primećuju da Putinov pristup ratu karakterišu oportunizam i improvizacija. Ruski predsednik manevriše da smanji rizike i zadrži otvorene opcije u ratu koji traje duže nego što se očekivalo. Signali stižu kroz različite kanale, uključujući vlade trećih zemalja povezane sa SAD-om i Rusijom.

“Kažu: ‘Spremni smo da pregovaramo o prekidu vatre.’ Oni žele da ostanu tamo gde su na bojnom polju”, izjavio je visoki strani zvaničnik koji se ovog jeseni sastao sa zvaničnicima Moskve. “On je zaista spreman da ostane tu gde jeste”, potvrdio je jedan bivši visoki ruski zvaničnik. Istovremeno, Putin “nije spreman da se povuče ni metar” od zauzetih pozicija, dodao je on.

Sagovornici The New York Times-a tvrde da Putin vidi pravi trenutak za dogovor: borbe su u ćorsokaku, ukrajinska kontraofanziva je propala, a podrška Zapada, ometena od oktobra ratom u Gazi, bledi.

Postoji mišljenje da Putin ima koristi od dugog rata i želi da odloži bilo kakve pregovore do mogućeg povratka Donalda Trumpa na vlast u SAD-u. Međutim, bivši ruski zvaničnici kažu da bi Putin više voleo da se dogovor postigne ranije: idealno vreme, prema jednom izvoru, bilo bi pre ruskih predsedničkih izbora u martu.

Američki zvaničnici napominju da Putin više ne zahteva da se vlada Zelenskog ukloni sa vlasti u Ukrajini. Oni kažu da bi primirje koje je predložila Moskva značilo održavanje suverene Ukrajine sa Kijevom kao glavnim gradom, ali bi gotovo 20% ukrajinske teritorije ostavilo pod ruskom kontrolom. Dodaju da, iako je Putin signalizirao spremnost za dogovor, čeka konkretniji predlog.

Kijev, međutim, teško da će biti spreman da prihvati takvu ponudu. Neki američki zvaničnici veruju da je ovo možda pokušaj Kremlja da skrene pažnju i da ne odražava Putinovu pravu spremnost na kompromis. Bivši ruski zvaničnici dodaju da bi Putin mogao da promeni svoju odluku ako ruske snage preuzmu inicijativu na bojnom polju.

POVEZANO

Saveznik Putina: Udarite NATO štab!

admin

Pentagon ozbiljno naoružava članicu BRIKS-a

admin

Otkriveni FAKTORI koji “povećavaju rizik od rane demencije”

admin