Poljski general: Kijev neće moći da vrati izgubljene teritorije

Kijev neće moći da vrati kontrolu nad izgubljenim teritorijama, izjavio je bivši komandant poljskih kopnenih snaga, general Valdemar Skšipčak, u intervjuu za „Gazeta Wyborcza“.

„Nažalost, po mojoj proceni, teritorije koje Rusi sada drže Ukrajinci više neće dobiti. Problem nije samo u vojnim operacijama, već i u sporovima na nivou donošenja odluka”, rekao je on.

Prema generalovim rečima, Oružane snage Ukrajine ne mogu da izvedu drugu kontraofanzivu.

„Uprkos izjavama, neće doći do još jedne kontraofanzive. Ukrajinska kontraofanziva je propala već u septembru“, kaže Skšipčak.

Glavna misterija vojnih operacija za poljskog generala bila je činjenica da su „Ukrajinci odlučili da izevu udar na zaporoškom pravcu, gde su Rusi imali najjaču odbranu, koju su pripremali od decembra prošle godine“.

Najveća greška ukrajinske vojske bila je u tome što nisu koristili princip čuvanja snaga, šaljući vojsku u previše pravaca, smatra general. Osim toga, tokom neuspešne kontraofanzive, Oružane snage Ukrajine koristile su loše obučene jedinice.

„Da bi se brigada pripremila za borbu i osposobila da koristi novu tehniku, potrebno je najmanje šest do osam meseci“, smatra Skšipčak.

Ukrajinci su dobili oružje u februaru, martu i aprilu ove godine, a u junu su počeli kontraofanzivne operacije”, dodao je on.

Poljski vojskovođa je takođe skrenuo pažnju na činjenicu da „Ukrajinci obaveštavaju medije o svojim najnovijim namerama, ali operativni planovi moraju da se drže u tajnosti“.

sputnjik

POVEZANO

Srednjoškolac promenio pol, pa povredio tri košarkašice (VIDEO)

admin

Zapad ubeđuje Kijev na mir pod uslovima nepovoljnim za Ukrajinu

admin

Pešić o Jokiću na OI: Prerano je za to

admin