Počela da radi prva fabrika solarnih panela u Srbiji

U Velikoj Plani počela je da radi prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji, čiji je kapacitet veći od 100 megavata na godišnjem nivou.

Proizvodnju je započela firma „Domi Eko Solar“.

To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji, piše „Balkan grin enerdži njuz“.

Direktor i vlasnik firme Dragan Rajović rekao je da će proizvoditi dve vrste panela, od 450 kW koji su namenjeni prozjumerima i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

Italijanska firma Ekoprogeti (Ecoprogetti) nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju.

„Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, a planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju“, rekao je Rajović.

Projekt menadžer Vladimir Dimitrijević rekao je da je proizvodna linija poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smeni, a plan je da ukupno zaposle 45 radnika u tri smene.

Proizvodna linija je, prema rečima Dimitrijevića, projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW, a plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.

(Tanjug, mediji)

POVEZANO

NOVI TALAS MIGRACIJA: Kako odgovoriti izazovu

admin

BIĆE TO KRAJ DEMOKRATIJE: Berni Sanders o tome šta se dešava ako Tramp pobedi – i kako ga zaustaviti

admin

Rat u Gazi uverio je Rusiju da je SVE VREME BILA U PRAVU

admin