ODOBRENO: Švedska uskoro u NATO

Turski parlament odobrio je danas zahtev Švedske za članstvo u NATO, nakon višemesečnih razmatranja.

Švedski zahtev je poslat turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na konačno potpisivanje, nakon čega će biti prosleđen američkom Stejt departmentu, prenosi „Blumberg“.

Da bi Švedska postala punopravna članica Alijanse, potrebno je da njen zahtev odobri i mađarski parlament.

Švedska će na ratifikaciju Mađarske morati da čeka najmanje mesec dana, s obzirom da je tamošnji parlament na zimskoj pauzi do druge polovine februara.

Švedska je, zajedno sa Finskom, napustila tradicionalnu politiku vojne neutralnosti nakon početka ruskog sukoba sa Ukrajinom u februaru 2022. godine.

Finska se pridružila savezu u aprilu 2023. i postala 31. članica NATO, nakon što je turski parlament ratifikovao kandidaturu te zemlje.

Švedski premijer Ulf Kristerson poručio je večeras da je njegova zemlja korak bliže punopravnom članstvu u NATO, nakon što je turski parlament odobrio zahtev Stokholma za članstvo u Alijansi.

„Danas smo korak bliže tome da postanemo punopravni član NATO. Pozitivno je to što je Velika Generalna skupština Turske glasala za ulazak Švedske u NATO”, napisao je Kristerson na društvenoj mreži „Iks”, javlja Tanjug.

Politika

POVEZANO

OTKRIVENA NAJVEĆA ZMIJA NA SVETU: Čudovište ima 200 kg i glavu veličine ljudske, naučnici potvrdili da je reč o NOVOJ VRSTI (VIDEO)

admin

Pešić o Jokiću na OI: Prerano je za to

admin

Novi predsednik otpušta 5.000 vladinih službenika

admin